Da det gik op for samarbejdspartneren Andersen Ejendomme, at René Muller ikke indbetalte på millionlån fra Eik Bank, truede partneren ham med politianmeldelse. Der ventes dom i sagen om den fynske pantebrevshandler fredag eller tirsdag.

René Müller og hans selskab Prio Fyn befandt sig midt i december 2007 i en meget vanskelig situation.

Müller havde netop købt strøg-ejendommen Amagertorv 29 for 165 millioner kroner og straks solgt den videre til det københavnske ejendomsselskab, Andersen Ejendomme for 220 millioner kroner.

Handlen var udelukkende baseret på pantebreve, som Müller skulle afsætte, og for at handlen skulle gå godt, måtte Müller - som minimum - have solgt pantebreve nok til, at han kunne betale sit mellemværende på 63 millioner kroner med Eik Bank, der havde sikret mellemfinasieringen.

- Man fornemmede, at det hele var ved at ramle.

I midten af december 2007 stod det dog klart, at pantebrevsmarkedet var gået fuldstændig i stå, fordi Jyllands-Posten i en længere artikelserie havde beskrevet, hvordan ejendomme systematisk blev overbelånt og handlet igen og igen i en snæver kreds af aktører, hvor Andersen Ejendomme var en af dem, og René Müller var den, der sad og trak i trådene.

- Det var en desperat tid, forklarede den tidligere ansatte i Andersen Ejendomme Nadja Glahn, der var den, der havde den daglige kontakt med Müller.

Nadja Glahn beskrev i retten, hvordan hun nærmest var gået i panik, da det sidst i december 2007 gik op for hende, at Müller ikke havde betalt en eneste krone af på det Eik Bank-lån, der mellemfinansierede handlen.

- Jeg vidste, at der var solgt pantebreve for de 45 millioner af de 63 millioner kroner, så jeg ringede til Eik Bank for at finde ud af, om provisionen fra pantebrevene stod på et andet depot, men det gjorde de ikke, fortalte hun i retten.

Det udløste et meget skarpt brev fra Nadja Glahn og Andersen Ejendomme til René Müller, hvori han direkte blev truet med en politianmeldelse for underslæb, hvis ikke der snart dukkede nogle penge op.

- Jeg var gal. Det var meget foruroligende og meget usædvanligt, forklarede hun i retten.

Pant i pantebreve

Hidtil havde samarbejdet med Müller nemlig fungeret upåklageligt.

- Men man fornemmede, at det hele var ved at ramle. Hvis vi ikke fik penge ind fra den handel, kunne vi jo ikke klare alle de forpligtelser, vi havde, forklarede Nadja Glahn i retten.

Ved tidligere retsmøder har Müller forklaret, at nogle af de 45 millioner kroner, som han havde fået ind, var gået ind på Prio Fyns konto i Amagerbanken, mens andre var blevet brugt til at betale selskabsskat med. Müller har også forklaret, at han henholdt sig til, at det samlede beløb blot skulle være afregnet inden 1. februar 2008.

I stedet for en politianmeldelse endte mellemværendet med, at Andersen Ejendomme fik pant i nogle af de pantebreve, som René Müller havde liggende i depot hos Fionia Bank.

- Det skabte et stort ståhej, fordi Fionia Bank ikke mente, vi kunne få udleveret de pantebreve. Men set fra vores stol endte det med en tilfredsstillende løsning, sagde Nadja Glahn i retten.

Andersen Ejendomme gik dog alligevel konkurs i 2009.

Fredag er sidste retsdag i sagen, hvor forsvarer og anklager vil procedere.

Anklageren vil forsøge at sandsynliggøre, at Müller begik underslæb ved at undlade at betale af på lånet til Eik Bank, mens forsvaret formentlig vil fokusere på, at Müller havde en deadline for lånet 1. februar 2008, og at der i øvrigt blev fundet en løsning på problemet.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Müller-sagen afgøres nu endeligt i landsretten

Müller-sagen afgøres nu endeligt i landsretten

Anker fængselsdom: René Müllers sag skal i landsretten

Anker fængselsdom: René Müllers sag skal i landsretten

10
Dommen faldet: René Müller skal i fængsel i tre år

Dommen faldet: René Müller skal i fængsel i tre år