Smykkeselskabet Pandora bliver straffet på børsen efter et regnskab, der viste faldende resultater.

Pandoras aktier falder kraftigt efter regnskabet for andet kvartal. Aktiehandlen er intens, og aktier for mange millioner bliver handlet hvert minut.

Efter 60 minutters handel var aktien faldet med ni procent. Det svarede til, at Pandora var blevet 7,6 milliarder kroner mindre værd på en time.

I den første time blev der handlet aktier for markante 1000 millioner kroner - en milliard. Dermed havde Pandora-aktier for 17 millioner kroner skiftet hænder hvert minut via fondsbørsen.

FAKTA: Smykkegigant startede med én dansk butik

Smykkegiganten Pandora har tirsdag aflagt regnskab for andet kvartal 2017.

Læs om smykkeselskabet her:

* Pandoras smykker sælges i dag i mere end 100 lande fordelt på seks kontinenter via cirka 8000 forhandlere, herunder mere end 2200 konceptbutikker.

* Pandoras kerneprodukt er armbånd og smykker, der kan sidde på dem.

* Selskabet har over 21.500 medarbejdere. 12.400 af dem arbejder i Gemopolis i Thailand, hvor Pandoras smykker fremstilles.

* Senest har selskabet også åbnet produktion i Lamphun i det nordlige Thailand.

* Historien om Pandora starter i 1982 i København. Her åbnede ægteparret Winnie og Per Enevoldsen en smykkebutik.

* Hovedkontoret ligger fortsat i Københavns-området.

* Pandoras omsætning er vokset massivt i de senere år. Men selskabet har også været igennem markante nedjusteringer og voldsomme kursfald siden børsnoteringen i oktober 2010.

* Værst gik det i august 2011, da Pandora fremlagde et halvårsregnskab med en kraftig nedjustering. Det udløste et fald i aktiekursen på over 70 procent, så en aktie kunne erhverves for 35 kroner.

* Efterfølgende har Pandora haft held med at vende udviklingen blandt andet ved at satse på et bredere produktgrundlag. Aktiekursen er mangedoblet siden bunden i 2011 til 752,5 kroner.

* I 2016 var omsætningen vokset til over 20 milliarder kroner, omkring tre gange så meget som i 2012.

* I 2017 forventer Pandora at omsætte for 23-24 milliarder kroner.

Kilder: Pandora, Ritzau.

Regnskabet fra smykkevirksomheden viste faldende resultater, men en vækst i salget på 10 procent i første halvår.

Specielt regionen Nord- og Sydamerika, hvor USA dominerer, havde det svært og salget faldt decideret i kvartalet. Netop i USA har der været stor fokus på markedet.

- Aktien falder, fordi kvartalstallene skuffer. Så nu skal Pandora løbe rigtigt stærkt for at nå de mål, de har lovet markedet.

- Jeg mener nu bestemt ikke, at aktien burde falde så meget. Kigger man på de ting, der måler sundhedstilstanden i en virksomhed, så er der gode tegn på, at Pandora er ved at have vendt den seneste tids udvikling i USA, siger Pandora-analytiker hos Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.

Efter en episk genrejsning oven på et nært kollaps af selskabet i 2011 havde Pandora ved 2017's start en aktiekurs på 930 kroner. Det er efter at have ramt 35 kroner i 2011.

Men murren om tilbagegang og tomme butikker i USA sendte aktien på en markant deroute, der samtidig har lokket mange spekulanter i aktiefald til.

Fra nytår til 29. maj faldt aktien med 35 procent til 600. Aktionærerne havde dermed tabt astronomiske 37,1 milliarder kroner eller hele Jyske Banks markedsværdi.

Efterfølgende har aktien genvundet momentum, men får altså tirsdag solide klø, efter at regnskabet har givet skeptikerne noget at gribe fat i.

Aktionærer, der købte sig ind på det absolutte lavpunkt i 2011, kan dog stadige glæde sig over en 20-dobling af deres investering.

Mere om emnet

Se alle
Analytiker blæser på Pandoras skuffende resultater

Analytiker blæser på Pandoras skuffende resultater

Pandoras guld skinnede mindre i første halvår

Pandoras guld skinnede mindre i første halvår

Pandora køber sig selv i Spanien