På japansk visit

Vagn og Kia Heiberg har sammen med døtrene Kathrine og Karoline for en kort periode skiftet et tætpakket Tokyo ud med dansk sommeridyl i Brunshuse ved Helnæsbugten.
Foto: Peter Leth-Larsen

På japansk visit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SOMMERFERIE: Fynsk Coloplast-chef har skiftet Tokyo ud med sommerhusidyl ved Helnæs-bugten

Afstanden i både tid og tanke fra det tætpakkede Tokyo til den rene danske sommeridyl med badebro og havblik ved Helnæs-bugten er til at tage og føle på.

Og det gør Vagn og Kia Heiberg sammen meds døtrene Kathrine på 10 og Karoline på otte år da også dagligt i denne tid. Fra sommerhuset i Brunshuse er der kun få kilometer ind til bageren i Ebberup, som laver verdens bedste rundstykker og defintivt den dejligste brunsviger, som kan opdrives på jorden. Også det forstår man at sætte særlig pris på, når livet i de 11 af årets måneder leves i den japanske hovedstad.

Vagn Heiberg, 44 år, er administrerende direktør i Coloplasts japanske datterselskab og leder samtidig den danske medicovirksomheds aktiviteter med egen fabrik i Kina. Han og Kia har opholdt sig i Japan de sidste 12 år, og siden 1992 har de haft sommerhuset i Brunshuse som fast omdrejningspunkt under deres ophold i Danmark. Herfra kan de ikke mindst nå den fynske familie, for de stammer begge fra Odense. For børnene er det sammen med besøgene hos bedsteforældre en livsnerve til det Danmark, som de kun kender i sommersol. Her vender de også tilbage til deres faste sommerferiekammerater.

Pigernes anneks

- Man kan godt engang imellem fundere over, hvordan pigerne ville opleve Danmark, hvis de også boede her om efteråret i rusk og regn, filosoferer Vagn Heiberg.

I år har Kathrine og Karoline fået deres helt egen bolig på den store sommerhusgrund, og da Kia af gammel vane kommer til at bruge udtrykket "skuret" om domicilet, bliver hun straks korrigeret af sin mand, som hellere kalder det annekset. Han er selvsagt stolt over sit arbejde med at isolere og beklæde den indvendige del af skuret, så det nu med et regulært værelse og køjeseng fremstår som - ja, et anneks.

Hænderne først

- Når vi er i Danmark kan jeg godt li' at bruge mine hænder og lave noget praktisk. Hjemme i Japan bruger jeg mest hovedet, og det er begrænset, hvad der skal løses af opgaver i vores hus. Jeg er også lige blevet færdig med at lægge terrassen, fortæller Vagn Heiberg og kikker tilfreds ud over det dæk, vi under parasollens svalende skygge sidder på med formiddagskaffen og det gode brød fra Ebberup inden for behagelig rækkevidde.

100 årlige rejsedage

Den årlige duejagt har måttet opgives efter at jagtperioden i Danmark er flyttet frem til 1. september, og i stedet forsøger den japanske Coloplast-chef at komme på en kort tur med haglbøssen til Skotland.

Han opholder sig i Danmark tre-fire uger hver sommer, mens Kia og børnene har mulighed for at blive en månedstid ekstra. I Japan har han ansvaret for en organisation med 100 ansatte og en omsætning i størrelsesordenen 150 millioner kroner. 150 mennesker lønnes af Coloplast i Kina, som Vagn Heiberg besøger mindst en gang om måneden.

Vagn Heiberg har rundt regnet 100 rejsedage om året, og når man samtidig er formand for det danske handelskammer, som repræsenterer 60 danske firmaer i Japan, er der uden for store afbrydelser hele tiden brug for ens tilstedeværelse.

Ferie med computer

- Jeg har min computer med i Danmark, og jeg bruger en timestid ved skærmen hver dag på at følge med i vores salgstal og se på mails. Det er ikke noget problem i forhold til det at holde ferie. Tidligere med fax var det mere besværligt, men i dag kan man hurtigt orientere sig i den elektroniske post og så nøjes med at svare på de henvendelser, der er nødvendige.

En enkelt gang om året er Vagn Heiberg i Danmark som deltager i Coloplasts strategimøder for ledende medarbejdere i datterselskaberne, men da handler det alene om business.

ØK-baggrunden

Med afsæt i en matematisk-fysisk studentereksamen fra Sct. Knuds Gymnasium i Odense blev han i 1979 elev i ØK. Det var i Mogens Paghs tid, da kompagniets nimbus stadig var intakt.

Efter et ophold i North Carolina i USA blev Vagn Heiberg i 1983 sendt på et etårigt sprogophold i Hongkong, hvor han skulle lære kinesisk med henblik på placering i ØK's Kina-afdeling.

Året efter landede han i Beijing og fik med egne ord for alvor det kinesiske sprog ind under huden, når han med mappen i hånden færdedes ude i provinserne. I slutningen af 1980'erne, da ØK-maleriet så småt begyndte at krakelere, blev Vagn Heiberg, som på det tidspunkt under et ophold i Danmark havde mødt sin kone, udstationeret i Toronto. Opholdet her blev af kort varighed.

Vagn Heiberg blev overflyttet til et EU-sponsoreret sprogprogram i Tokyo, hvor han skulle lære japansk. Han kom i realiteten aldrig til at bruge sit japanske i ØK's tjeneste efter udrensningen på direktionsgangen i 1992, og i stedet tog han 1. januar 1993 imod et tilbud fra Coloplast om at blive ny chef i den japanske organisation, som på det tidspunkt havde 35 ansatte.

Selvom kommunikationen også internt i stigende grad foregår på engelsk, mestrer Vagn Heiberg både at læse sin post, forhandle og gennemføre møder på japansk - men han fastholder, at det kinesiske sprog ligger bedre for ham.

Familie-overvejelser

Coloplast er i Japan en succeshistorie med betydelige ambitioner fortsat, og foreløbig har hverken Vagn eller Kia Heiberg planer om at vende næsen mod Danmark.

- Nej, børnene går i en god skole, hvor engelsk er førstesprog og japansk andetsprog. Måske kan det blive aktuelt at overveje situationen, når de når en alder, hvor de skal videre i f.eks gymnasiet eller igang med en videregående uddannnelse. Men det lader sig jo også gøre i Japan, og mange unge med dansk baggrund i Japan vælger f.eks også at fortsætte på kostskole i Danmark, siger Kia Heiberg, som deltager aktivt i den internationale skoles forældredrevne fritidsordning.

Altid hvid jul

Den japanske kultur byder på service af en anden beskaffenhed end i det danske samfund, men selvfølgelig savner man også ting ved Danmark, når man bor under fjerne himmelstrøg.

- Remoulade f.eks, siger Vagn Heiberg.

- Og plads og natur.

Det sidste får den danske familie i japansk målestok ved foden af Japans hellige Fuji-bjerg et par timers kørsel fra Tokyo.

Her ejer Kia og Vagn Heiberg et fritidshus, hvor bl.a julen fejres helt efter danske traditioner. Og 1000 meter over havet er den altid hvid.

På japansk visit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce