På jagt efter svovldioxid i øl og vin


På jagt efter svovldioxid i øl og vin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

INVESTERING: Syddansk Venture og Innovation investerer i udvikling af måleudstyr
De færreste skænker det en tanke, når de tager en tår øl eller et glas vin. Men sammen med de læskende dråber følger ofte en lille mængde svovldioxid.

Svovldioxid dannes naturligt under gæringen og gør, at øllet smager friskere og holder sig længere. Vinen udvikler også selv svovldioxid under gæringen, ligesom de fleste producenter tilsætter svovldioxid for at standse den naturlige gæring og sikre, at vinen kan lagres.

Desuden findes der strikte EU-normer for, hvor meget svovldioxid øl og vin må indeholde.

Det er derfor uhyre vigtigt at kunne måle koncentrationen af svovldioxid hurtigt, effektivt og uden for stor skade på miljøet.

Potentialet er så stort, at Syddansk Venture, Syddansk Innovation og Vækstfonden tilsammen har investeret et betragteligt beløb i det lille firma Qmet A/S med adresse i Nyborg.

Bag adressen og det korte navn gemmer sig fagfolk med stor ekspertise.

Den svensk fødte direktør Bo Johansson, der er uddannet kemiingeniør og brygmester og nu bor i Nyborg, har været bryggerichef hos Thor i Randers, teknisk direktør hos Faxe Bryggeri og Falkon Breweries i Sverige - i dag Carlsberg Sverige - samt administrerende direktør hos Alfa Lavels bryggeridivision.

Lancering

Han er i dag 62 år og har sit eget firma Boj Consultant. Han skal først og fremmest stå for den kommercielle lancering af et nyt og bedre måleudstyr til levnedsmiddelindustrien.

I første omgang målrettes salget mod bryggeri- og vinbranchen, hvor der allerede er skabt kontakter og interesse for projektet.

Projektet er blandt andet blevet introduceret på en stor europæisk kongres inden for bryggeribranchen, ligesom der er skabt markedssonderinger på vinmarkedet.

- De målemetoder, der findes i dag, er rimeligt arbejds- og tidskrævende og indebærer, at man skal håndtere nogle ret ubehagelige kemikalier, siger Bo Johansson.

Det drejer sig om stærke syrer og baser eller rosanilin, der mistænkes for at være kræftfremkaldende.

- Når de stærke syrer tilsættes i det sure miljø overgår den opløste svovldioxid til gas, som man kan måle på. Desuden kan man anvende andre metoder, men de metoder er ikke så tilforladelige og heller ikke officielt godkendte, siger Bo Johansson.

10 minutter

Selve udviklingsprojektet stammer fra en lille forskergruppe under Københavns Universitet og Dansk Fundamental Meteorologi.

Metoden er baseret på avanceret infrarød spektroskopi, og der er søgt patent på opfindelsen i hele verden.

Når udviklingsarbejdet er tilendebragt vil produktionsmedarbejderne uden særlige forkundskaber kunne lave en svovldioxidanalyse med stor præcision på under 10 minutter.

- I dag må man nøjes med upræcise orienterende analyser eller vente timer på, at specialuddannede laboranter foretager analysen, oplyser Bo Johansson.

Formanden for bestyrelsen i Qmet er Keld Pedersen, der har en fortid som teknisk direktør hos Novo og Hämpel, mens bestyrelsesmedlemmet Kim da Costa Carneiro er fra Dansk Fundamental Meteorologi.

Projektet har en tidshorisont på et par år, inden det skal være klar til det kommercielle gennembrud.

På jagt efter svovldioxid i øl og vin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce