PSO-farvel: Fynsk tomatkonge bygger for 30 millioner kroner

Mads Pedersen fra Alfred Pedersen & Søn i Bellinge, som producerer Alfred og Katrines Tomater, er klar til at investere på Fyn igen.
Foto: ©Sonnich Borg

PSO-farvel: Fynsk tomatkonge bygger for 30 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udsigten til afgiftslempelser får Danmarks største tomatproducent, Mads Pedersen i Bellinge, til at investere 30 millioner kroner i økologisk produktion på Fyn.

Han har etableret tomatproduktion i Sverige og sågar meldt ud, at det var slut med at investere i Danmark, men udsigten til en lempelse eller et decideret farvel til PSO-afgiften får nu tomatproducent Mads Pedersen fra Bellinge til at investere 30 millioner kroner på Fyn.

Det er firmaets første investering i ny produktion på hjemmemarkedet, siden PSO-afgiften blev indført.

- Vi starter i september med at bygge ny økologisk produktion. Vi nedlægger vores eksisterende produktion og bygger nyt, og vi gør det kun, fordi vi har en forventning om, at der kommer lempelser på afgiften i Danmark, siger Mads Petersen, som producerer Katrine og Alfreds Tomater fra firmaet.

- Samtidig kan vi mærke, at efterspørgslen efter økologiske tomater er stærkt stigende, og det har også betydning, siger han.

EU har underkendt den danske PSO-ordning, hvor afgifter på elregningen finansierer omlægningen til grøn energi i form af vindmøller og solenergi.

Den ordning skal sløjfes senest 1. januar 2017, og derfor har energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) meldt ud, at omstillingen til grøn energi fremover bliver del af finansloven. Planen præsenteres fredag, og den politiske forhandling starter i næste uge.

Genstart af branchen

Formanden for Dansk Gartneri, Fraugde-gartner Jørgen Andersen, kalder i onsdagens udgave af Fyens Stiftstidende et PSO-farvel for en genstart af gartneribranchen, og Mads Pedersen er enig:

- De investeringer, der har været i branchen i mange år, har været til energi, men hvis afgiften bliver lempet, så tror jeg på, at det kan sikre de investeringer i moderne produktion og ny teknologi, som vi mangler, siger han.

Han betalte selv tre millioner kroner i PSO-afgifter sidste år og har netop afleveret regnskab for tomatfirmaet, som er del af Green Food Holding-koncernen. Her var overskuddet 8,7 millioner kroner, så en udgift på tre millioner i rene afgiftskroner er mange penge, understreger han.

- Vi har en meget lille margin i vores branche, og tre millioner til afgifter kan afgøre, om et gartneri laver en investering i ny teknologi, siger Mads Pedersen.

Tomatavleren producerer årligt 6000 ton tomater til det danske hjemmemarked. En stor del af dem produceres i dag i Sverige, som også er hovedårsagen til, at koncernen havde så stort et overskud, som det var tilfældet i 2015, siger han.

Sverige er stadig bedre

For blot to år siden investerede han 60 millioner kroner i nye væksthuse i Sverige, og han har ikke tænkt sig at trække produktionen hjem fra Sverige, selv om han investerer på Fyn igen.

- Sverige er stadig en bedre forretning, og vi udbygger også derovre. Der er hverken PSO- eller NOX-afgifter, og lønningerne er lavere, men jeg tror på, at vi kan lave forretninger i Danmark også i fremtiden nu. Det troede jeg måske ikke på for bare fem år siden, siger han.

Den økologiske produktion udgør i dag 20 procent af forretningen hos Mads Petersens tomatavl, men med investeringen i ny produktion kommer økologi til at udgøre 25 procent.

- Vi bygger 23.000 kvadratmeter i den nye produktion, som vil kræve 20 procent mindre energi, end den produktion vi har i dag på 17.000 kvadratmeter, siger Mads Pedersen.

Han føler sig overbevist om, at den kommende investering på 30 millioner kroner ikke bliver den sidste i Danmark, når PSO-afgiften lempes eller helt forsvinder.

- Det bliver ikke den sidste investering, vi lægger herhjemme, siger han.

Mads Petersen har 80 fastansatte i Danmark, men når med sæsonudsving og løsarbejdere op på 230 medarbejdere, når der er flest. I Sverige svinger tallet mellem 60 og 150 ansatte.

PSO-farvel: Fynsk tomatkonge bygger for 30 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce