PORTRÆT: Disciplin og dødsforagt fik Mogensen i rummet


PORTRÆT: Disciplin og dødsforagt fik Mogensen i rummet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Astro-Andreas har arbejdet målrettet og disciplineret i årevis, og nu er rumdrømmen gået i opfyldelse.

Efter ti dage i vægtløs tilstand i rummet kan Andreas Mogensen sætte hak ud for sin største drøm - at komme på rummission.

For danskeren har drømmen om at blive astronaut levet siden barndommen og været så dragende, at han har været klar til at sætte livet på spil for det, som nu er virkelighed: Han er nationens første repræsentant i rummet.

Den 38-årige astronaut fra Hellerup vurderede forud for opsendelsen risikoen for en tragisk udgang på rumrejsen som "en til to procent".

Det skete heldigvis ikke, da Andreas Mogensen klokken 02.51 natten til lørdag landede i Kasakhstan efter sin første tur i rummet.

Findes der én, som dog kan leve med døds-oddsene og fare til himmels med tusindvis kilometer i timen, er det "Andy".

Sådan kaldes danskeren af kollegerne på rumcentret i Köln, hvor han omtales som en "fantastisk holdspiller".

Det småfarlige har altid trukket i Andreas Mogensen, som springer i faldskærm, bestiger bjerge og dyrker kontaktsporten rugby.

Den danske astronaut er også et familiemenneske. Med sig i rumfartøjet havde han foto af kone og barn, som han ville forevige - med sig selv - i rummet.

Andreas Mogensen havde travlt på Den Internationale Rumstation, ISS, hvor han udførte en række eksperimenter og forsøg.

Valgt blandt flere end 8000 rumaspiranter - efter grundige helbredsundersøgelser - må Andreas Mogensen regnes for en jernmand uden fysiske eller psykiske svagheder.

En tilsyneladende endeløs liste over rumrelaterede meritter fra danskerens arbejds- og uddannelsesliv vidner om, at det ikke er helt tilfældigt, at han vandt det danske rumkapløb.

Han har studeret hver en knap i rumfartøjet Sojus indgående, han har lært at trække tænder ud, og han kan styre avancerede robotter, og blandt rigtig meget andet har den danske astronaut studeret og lært at tale russisk.

Det var en af de sværeste opgaver under den seks år lange træning for den ingeniøruddannede forsker, der beskrives som målrettet og fokuseret.

Da danskeren i 2009 efter en lang og vanskelig proces omsider fik opkaldet fra Den Europæiske Rumfartsorganisations (ESA) rumcenter om, at drengedrømmen ville blive virkelighed, vandt dynen og disciplinen over fest og champagne.

Mogensen gik tidligt i seng for at være klar til en ny arbejdsdag. Klar til en ti dage lang rummission - seks år senere.

Han er certificeret til at vandre i rummet, han har taget en pilotuddannelse, og han har deltaget i et utal af træningsprogrammer verden over - og under havet - på Nasas undersøiske forskningslaboratorium ud for Floridas kyst.

Alt sammen har det ført til, at astronauten til daglig arbejder på ESA's center i Köln og på organisationens kontrolcenter i München, hvorfra han er med til at fjernstyre de daglige aktiviteter på ISS.

PORTRÆT: Disciplin og dødsforagt fik Mogensen i rummet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce