Overblik: Forstå USA's gældskrise på fem minutter


Overblik: Forstå USA's gældskrise på fem minutter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Demokrater og republikanere er kort før deadline blevet enige om kortvarig løsning på budget- og gældsstriden.

* Gældsloftet udtrykker det maksimale beløb, som USA kan optage lån for.

* Lån optages typisk ved at udstede statsobligationer. Det vil sige, at der er nogen, som køber statsobligationerne - Kina eksempelvis - og de forventer at få et afkast.

* USA skal altså råde over tilstrækkelige midler, så gæld kan indfries, og køberne af statsobligationer kan få deres afkast.

* Det kan sikres ved at udstede nye statsobligationer. Det er nødvendigt, for USA's gæld stiger løbende - og det er ikke nødvendigvis farligt i sig selv, så længe økonomien vokser.

* Det er den amerikanske kongres, der har bemyndigelsen til at hæve gældsloftet.

* Efter flere dages politisk tovtrækkeri sagde begge kamre i Kongressen torsdag ja til at hæve gældsloftet frem til 7. februar. Aftalen blev vedtaget omkring 24 timer før, at USA's milliardgæld rammer det loft, der er fastsat ved lov.

* Senatet og Repræsentanternes Hus blev også enige om en genåbning af det amerikanske statsapparat, der har været delvist lukket i 16 dage på grund af en strid om en ny finanslov. Aftalen gælder kun til 15. januar.

* Dermed kan de omkring 800.000 offentligt ansatte, der har været sendt hjem på tvungen orlov, igen gå på arbejde. Det betyder, at nationalparker, museer og flere turistattraktioner igen åbner for besøgende.

* Desuden nedsættes et panel på tværs af Kongressens to kamre, der skal finde idéer til mere langsigtede løsninger på den amerikanske stats kroniske ubalance mellem indtægter og udgifter. Arbejdet skal være færdigt 13. december.

Overblik: Forstå USA's gældskrise på fem minutter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce