Opvarmning giver Danmark flest fordele


Opvarmning giver Danmark flest fordele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BALANCER: Klimaændringen er menneskeskabt, siger professor på Danmarks Jordbrugsforskning i Foulum
Danmark har dyrkningsmæssigt fordel af et klima, som i øjeblikket ændrer sig mod mildere vintre og også højere gennemsnitstemperaturer i sommmerperioden, mener professor på Danmarks Jordbrugsforskning i Foulum, Jørgen Olesen.

- Inden for gennemsnitlige temperaturstigninger på et par grader vil jordbruget produktionsmæssigt kunne profitere af klimaforandringerne, men derefter bliver situationen i en større europæisk sammenhæng problematisk. Fortsat stigende temperaturer kan blive alvorlig for det sydlige Europa, hvor dyrkningsmulighederne allerede nu er blevet marginale. I det latinske område har man ikke i de sidste 20 år oplevet den udbyttestigning i foderkorn, som vi kender det heroppe, siger Jørgen Olesen.

Sydeuropæisk problem

Han forudser, at et varmere klima kan føre til et direkte fald i det sydlandske kornudbytte og andre foderafgrøder.

- Det kan efterfølgende få konsekvenser for kvægholdet i Sydeuropa. Der vil simpelthen ikke være foder nok til at opretholde den nuværende besætningsstørrelse, siger Jørgen Olesen.

Forskningsprofessoren forudser ikke, at afgrødefordelingen i dansk landbrug vil ændre sig væsentligt i de kommende år på grund af klimaforandringerne.

Landbruget vil på grund af det store danske dyrehold fortsat være domineret af kornavl. Men på længere sigt kan solsikke og sojabønne blive nye afgrøder i den danske planteavl, og måske vil der i fremtiden også i Sønderjylland og på Fyn kunne dyrkes majs til modenhed.

- Når majs allerede i dag i vidt omfang er rykket ind som helsæd til kvægbruget skyldes det, at klimaet allerede har ændret sig. Det er hovedgrunden og ikke så meget, at der anvendes nye sorter. 50-60 procent af merudbyttet i de danske majsmarker skyldes klimaændringer, fastslår Jørgen Olesen.

Menneskelig påvirkning

Det er ifølge jordbrugsforskeren ikke nogen tilfældighed, at klimaet i øjeblikket forandrer sig. Han er medlem af FN's klimapanel og tøver ikke med at konkludere, at opvarmningen et langt stykke ad vejen er menneskeskabt:

- De klimaændringer, vi har set gennem de sidste 20 år, hvor gennemsnitstemperaturen er steget med en halv grad, ligger ud over, hvad man kan forvente i form af naturlige udsving. Det er overvejende sandsynligt, at temperaturstigningen skyldes menneskelig påvirkning. Der er ikke konstateret ændringer i solindstrålingen til jorden, og vi har ikke oplevet meget store vulkanudbrud.

Jørgen Olesen vurderer, at også gartnerierhvervet og dansk frugt- og bæravl vil høste fordele, hvis opvarmningen fortsætter.

- Avlen vil blive mere sikker, og det vil blive gjort lettere for visse afgrøder at klare sig, siger han.

Opvarmning giver Danmark flest fordele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce