Opsigelse i Danske Bank skal begrænse skaderne af skandale

Lars Mørch, medlem af direktionen i Danske Bank blandt andet med ansvar for den baltiske forretning, har sagt op. Det oplyser banken.

Opsigelse i Danske Bank skal begrænse skaderne af skandale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Chefopsigelse i Danske Bank er en erkendelse af, at banken har handlet forkert, vurderer ekspert i hvidvask.

Lars Mørch, medlem af direktionen i Danske Bank blandt andet med ansvar for den baltiske forretning, har sagt op.

Det er et udtryk for, at banken er ved at begrænse skaderne af den hvidvasksag, som banken har hængende over hovedet.

- Det ser ud som om, at Danske Bank er ved at lave damage control, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, ekspert i hvidvaskregler og direktør i revisorjura.dk.

Lars Mørchs opsigelse kommer, mens undersøgelse om hvidvask i Estland fortsat er i gang.

- Det er en meget alvorlig sag for banken, og nu har en af de centrale personer i sagen valgt at trække sig. Så man kan sige, at det er en erkendelse af, at banken i den grad burde have handlet anderledes, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Han mener ikke, at opsigelsen vil lægge låg på hvidvaskskandalen i Danske Bank. Og det er ikke usandsynligt, at sagen kan få flere ansættelsesmæssige konsekvenser, vurderer han.

- Nu er banken i gang med en intern undersøgelse af sagen. Og om pilen så vil pege videre på flere i ledelsen i Danske Bank, som burde have grebet ind tidligere, det er ikke usandsynligt. Men nu må vi se, hvad der sker, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

I en stribe historier skrevet af Berlingske Business er det kommet det frem, at bankens estiske afdeling er blevet brugt til ulovlige transaktioner og hvidvaskning.

I en whistleblowerrapport blev direktionen desuden advaret om, at Danske Bank selv havde noget i klemme.

I rapporten står, at Danske Bank "formentlig selv havde begået en forbrydelse" og sandsynligvis havde "assisteret med hvidvask".

Danske Bank har på den baggrund sat en intern undersøgelse i gang. Resultatet ventes i løbet af 2018.

Danske Banks formand, Ole Andersen, nævner selv sagen i forbindelse med Lars Mørchs opsigelse.

FAKTA: Hvidvask er forsøg på at gøre sorte penge hvide
Lars Mørch, medlem af direktionen i Danske Bank blandt andet med ansvar for den baltiske forretning, har sagt op, oplyser banken torsdag.

Opsigelsen kommer, efter at Berlingske har afsløret, at Danske Banks estiske afdeling er blevet brugt til at hvidvaske milliarder af kroner.

Læs her, hvad begrebet hvidvask egentlig dækker over:

* Hvidvask er en betegnelse for, at kriminelle forsøger at få lyssky indtægter til at se ud, som om det er penge tjent på ærlig vis.

* Der kan være tale om penge eller andre værdier, som stammer fra handel med narko, menneskesmugling, våbensmugling, røveri. Det kan også være penge, som er opnået gennem for eksempel underslæb, skatteunddragelse, bedrageri, korruption eller insiderhandel.

* Loven om hvidvask definerer det som:

1) Uberettiget at modtage eller skaffe sig selv eller andre del i økonomisk udbytte, der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse.

2) Uberettiget at skjule, opbevare, transportere, hjælpe til afhændelse eller på anden måde efterfølgende virke til at sikre det økonomiske udbytte fra en strafbar lovovertrædelse.

3) Forsøg på eller medvirken til sådanne dispositioner.

* I praksis kan hvidvask for eksempel foregå ved, at penge fra ulovligheder sættes i banken sammen med penge fra lovlige formål, overføres til udlandet eller bruges til at købe fast ejendom eller varer af høj værdi.

* De kriminelle vil typisk forsøge at sløre, hvor pengene kommer fra. For eksempel ved at overføre pengene til banken via et skuffeselskab - det vil sige et selskab uden reel aktivitet.

* Virksomheder og personer, som er omfattet af loven om hvidvask, er forpligtet til at have antennerne ude.

* Det betyder for eksempel, at banker er forpligtet til at være opmærksomme på deres kunders aktiviteter og anmelde mistænkelige forhold til myndighederne.

* Hvis pligterne ikke efterkommes, kan der straffes med bøde eller fængsel.

Kilde: Anklagemyndigheden.

Opsigelse i Danske Bank skal begrænse skaderne af skandale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce