MÆRKEDAG: House of Oliver Twist i Odense fylder 200 år - med fuld damp på den røgfri tobak
Odense-virksomheden Oliver Twist, der producerer røgfri tobak, vender skråen.

Fabrikken, som har fået nye kunder i butikken med den globale debat om rygning, markerer i denne måned sit 200 års jubilæum.

Still going strong, som Oliver Twist ville have sagt på sit modersmål.

Skråen - i den moderne udgave en tobakspastil, som den fremstilles på fabrikken på Børstenbindervej - laves stadig i hånden efter de samme håndværksprincipper som i 1805, men anvendelsen hører fremtiden til, mener de nuværende ejere.

- Når talen falder på tobak, vil nogle mene, at fremtiden ser dyster ud for en virksomhed som House of Oliver Twist. Vi ser imidlertid positivt på fremtiden og mener i al beskedenhed, at vores produkter snarere er en del af løsningen snarere end problemet, siger administrerende direktør Michael Drest Nielsen.

- Mange - og stadigt flere - holder op med at ryge ved hjælp af tobakspastiller, mens andre får tilfredsstillet deres behov for nikotin ved hjælp af en tobakspastil - diskret og uden røg, der generer andre.

Salget ottedoblet

Familien Drest Nielsen har drevet skråtobaksfabrikken siden 1974, da Michael Drest Nielsen far, Børge Drest Nielsen, der i dag er bestyrelsesformand, købte virksomheden.

Dengang hed selskabetHermann Krügers Eftf. A/S og lå i Pjentedamsgade, men siden da er selskabet flyttet til nye lokaler og firmaet, der i høj grad lever af eksport til Sverige og Norge og såmænd også USA har siden tilføjet det nye, internationale navn Oliver Twist på visitkortet.

Siden familien Drest Nielsen kom til, er salget ottedoblet, og House of Oliver Twist, Danmarks ældste og sidste fabrik, som udelukkende producerer røgfri tobak, og de henved 30 medarbejdere har været betrygget af gode forhold og en solid firmaøkonomi.

I det seneste regnskabsår 2003/04 gav tobakspastillerne et overskud på over otte millioner kroner efter skat.

Fra København til Fyn

Selv om linjerne kan trækkes endnu længere tilbage i historien, er firmaets officielle grundlæggelse 1805.

Da husede Kultorvet 13 i København en tobaksfabrik, som tobaksspinder Peter Abraham Bock etablerede i H.C. Andersens fødeår.

Historien om House of Oliver Twist er i høj grad et stykke dansk tobakshistorie, fremgår det af den jubilæumsbog og "Gammelt håndværk og nye tider - 200 år og røgfri fremtid med tobak", som forfatteren Jacob Ludvigsen har skrevet med indlevelse og engagement til den 200-årige.

Antallet af tobaksfabrikker i Danmark er gået fra flere hundrede til et halvt dusin. Også blandt brugerne er der sket et skift.

Engang var det arbejdsmanden, søens folk og bønder, som tyggede skrå, mens direktøren røg cigar.

Oliver Twist har ændret skråen til en diskret tobakspastil, der hverken giver savl eller sorte tænder og nu også bruges af revisorer, advokater og kontorfolk, som arbejder i røgfri miljøer.

Sådan er det også på verdensplan.

Henved 90 procent af produktionen fra Oliver Twist eksporteres og gør virksomheden til verdens største eksportør af spundne tobakspastiller.

Og markedsmulighederne vurderes positivt. Alene i USA er der således mellem otte og 10 millioner brugere af røgfri tobak.

Pastillerne danner mode

I jubilæumsværket forudser fremtidsforsker Birthe Linddal Hansen, Institut for Fremtidsforskning, at tobakspastillerne om nogle år vil brede sig blandt toneangivende unge, så det bliver smart at skodde cigaretten.

- Der tales meget om tolerance i det moderne samfund, men egentlig er vi ikke særlig tolerante, siger hun.

- Ekstrem og kategorisk fordømmelse bliver mere udbredt, rummeligheden bliver mindre synlig. Den stramning gør tobakspastillen til et endnu mere indlysende alternativ til cigaretter, mener Birthe Linddal Hansen.
  • fyens.dk