Olieprisens himmelflugt sætter fokus på alternativ energi


Olieprisens himmelflugt sætter fokus på alternativ energi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Oliepriserne har i det sidste års tid ligget over OPEC's prisinterval på 22 - 28 USD.

Forventningerne er fortsat, at prisen kommer ned, men at det godt kan tage mange måneder. Samtidigt kan det ikke udelukkes, at OPEC forhøjer prisintervallet.

En oliepris på 35 USD fremfor 25 USD reducerer væksten i OECD. Det går mindst ud over USA, hvor væksten skønnes kun at falde 0,3 procent, hvorimod EURO-landene mister 0,5 procent på væksten. Værst går det ud over udviklingslandene, der skønnes at blive ramt to - tre gange hårdere.

Selvom det netop overstående OPEC-møde resulterede i en forøgelse af den daglige olieproduktion, så er det kun et bidrag i forsøget på at holde olieprisen under den magiske 40 USD grænse. Selvom bestræbelserne er en lavere og stabil oliepris, så må man ikke glemme, at der også spekuleres i olie, hvilket også har bidraget til det nuværende prisniveau.

Biobrændsel

En høj oliepris har en anden væsentlig effekt. Der sættes i stadigt stigende grad fokus på alternative kendte energikilder, eksempelvis vind- og vandkraft samt solceller. Ligeledes intensiveres forskningen, eksempelvis nye former for brændselsceller, udnyttelse af brint som energikilde og biobrændsel.

Ethanol kan i stort omfang erstatte benzin. Biobrændsel er allerede et stort forretningsområde. Mange eksperter forventer nu, at ethanol i stigende grad vil indgå i den benzin, vi til daglig køber.

I investeringssammenhæng er det også et interessant område. Herhjemme har vi Novozymes, der har specialiseret sig i enzymer, de kan anvendes i forbindelse med udvinding af ethanol. I det seneste års tid er aktien steget ganske pænt. Har man Novozymes i porteføljen, bør man nu overveje at reducere og tage gevinsten.

Energi

Selskaber, der beskæftiger sig med energi bredt set er i fokus. Helt aktuelt anbefales A. P: Møller-Mærsk B, der har omfattende olieaktiviteter. Ønskes et rent olieselskab anbefales norske Statoil, der sammenlignet med andre olieselskaber er billig.

Ønsker man at bevæge sig ind i udviklingsselskaberne inden for energiområdet, så skal man huske på, at disse udviklingsselskaber ofte i børsmæssig sammenhæng er små selskaber, der ikke er særligt likvide.

Har man tålmodighed, så kig på Dana Petroleum, der er et mindre skotsk olieefterforskningsselskab.

På vindmølleområdet anbefales køb af Vestas.

På brændselscelleområdet er amerikanske Fuel Cell Energi aktuel.

Men inden der investeres i energi, så tag en snak med din investeringsrådgiver.

Olieprisens himmelflugt sætter fokus på alternativ energi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce