Olieprisen spøger igen


Olieprisen spøger igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RENTEN:Prisen på olie har meget stor indflydelse på de finansielle markeder i øjeblikket. Genfærdet fra 1970'erne spøger igen, men verden er ikke på vej mod en ny oliekrise
Mange husker sikkert de bilfri søndage, der herhjemme om noget kom til at symbolisere oliekrisen i 1970'erne.

Begrænsningerne i olieforsyningerne udløste som bekendt en verdensomspæn-dende økonomisk krise, som har trukket dybe spor i den måde, vi siden har indrettet vores samfund på.

Lavere energiforbrug

Mange kræfter blev dengang sat ind på at reducere energiforbruget. Selv husker jeg tydeligt min fars evindelige "Sluk lyset efter dig!" til os børn. Samlet havde det faktisk en ret betydelig effekt.

Indtil oliekrisen i 1972 var vi dybt afhængige af olien i Danmark, og der var tæt sammenhæng mellem den økonomiske vækst og energiforbruget. Jo større værdier danskerne frembragte, jo mere energi brugte vi.

Siden 1972 er vort samlede energiforbrug imidlertid kun øget med omkring to procent, mens bruttonationalproduktet i samme periode er steget med hele 60 procent. Ud over initiativer til at spare og effektivisere energiforbruget har de betydelige investeringer i alternativ energi med opstilling af vindmøller og så videre naturligvis haft en stor betydning.

Kina igen

Den stigende vækst i den globale økonomi betyder naturligt nok en stigende efter-spørgsel på olie i øjeblikket. Her er den vigtigste faktor (igen) Kina, hvor den massive økonomiske vækst og et eksploderende bilsalg betyder en stor stigning i energiforbruget. Kina importerede således seks millioner tønder olie pr. dag i første kvartal af 2004. En stigning på 15 prodent i forhold til 2003. I Japan, som jo heller ikke har nogen oliereserver af betydning, stiger olieimporten også betragteligt.

Olie nok

Siden 1970'erne er verdens oliereserver stort set blevet erstattet i takt med forbruget. Hertil kommer, at udvindingsmetoderne er blevet langt bedre.

I Nordsøen borer man for eksempel vandret ind i olieholdige lag, og man er generelt i stand til at udnytte hver enkelt oliekilde langt mere effektivt.

Naturgassen, som tidligere i forbindelse med olieproduktion oftest blot blev brændt af, bliver nu udnyttet langt mere målrettet. Samlet synes der fortsat at være rigeligt energi på jorden inden for en overskuelig fremtid. De aktuelle problemer med olieforsyningen skyldes nok mere manglende investeringer op gennem 1990'erne i olieudvindingskapacitet og i raffinaderier. De olieproducerende lande yder meget tæt på deres maksimum i øjeblikket, hvilket giver en vis nervøsitet for forsyningssikkerheden.

I Saudi Arabien, som er det eneste land med en rimelig produktionsreserve, var der i begyndelsen af maj et terrorangreb på et raffinaderi, mens der næsten dagligt er angreb på olieinstallationer i Irak.

Olie og renter

De finansielle markeder har i de sidste tre-fire år været vænnet til en verden med lave renter og en meget ringe inflation. Faktisk har der været faldende priser på en lang række varer, mens den lave obligationsrente har været til stor glæde for husejerne.

Den stigende vækst har indtil videre kun udløst beherskede rentestigninger, men de finansielle markeder er nu for alvor begyndt at interessere sig for inflationsudviklingen, og det er her, olien kommer ind. En vedvarende stigning i olieprisen vil ikke kun betyde en stigning i prisen på benzin og opvarmning. Den vil også udløse en markant stigning i inflationsforventningerne, hvilket ofte giver prisstigninger over én kam. Resultatet kan meget vel blive en betydelig stigning i renten.

Når det er sagt, skal det understreges, at prisen på råolie i 1970'erne blev tredoblet inden for kort tid. Til sammenligning er prisen i dag "kun" steget med 30-40 procent, samtidig med at vores økonomier nu er meget mindre afhængige af olien end i 1970'erne. Den spændte situation i Mellemøsten betyder dog, at de finansielle markeder vil have nerverne uden på skjorten et godt stykke tid endnu.

Olieprisen spøger igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce