Olien på vej mod 50 dollar


Olien på vej mod 50 dollar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ENERGI:Prisen på råolie tordner i vejret, og kun opsigtsvækkende begivenheder kan vende udviklingen
Prisen på det "sorte guld" tordner i vejret og kan meget snart være i omegnen af 50 dollar per tønde.

Ifølge analytikerne er det kun markante begivenheder - en alvorlig global økonomisk tilbagegang, en usædvanlig mild vinter på den nordlige halvkugle eller måske en ny præsident i USA - som kan sætte en effektiv stopper for den senere tids stigning i prisen på råolie.

I går kostede en tønde råolie på New York-markedet over 44 dollar per tønde, den højeste pris siden 1983. Baggrunden for det seneste hop i olieprisen er bemærkninger tirsdag fra præsidenten for Organisationen af Olieeksporterende Lande OPEC, Purnomo Yusgiantoro, om at der i øjeblikket ikke er tilstrækkelig overskydende kapacitet i olieindustrien til at tilfredsstille den stærkt stigende efterspørgsel på energi, primært fra Kina og USA.

- Olieprisen er meget høj, det er vanvid, og der er ingen muligheder for yderligere produktion, sagde Purnomo til journalister i Indonesiens hovedstad, Jakarta.

Analytikere har ved adskillige lejligheder varslet stop for prisstigningerne, som dog efterfølgende er fortsat ufortrødent. Og ligesom et overraskende stort hop i Kinas efterspørgsel på olie i år har sendt chokbølger gennem oliemarkedet, så vil det kræve et vedvarende økonomisk eller politisk skift atter at sende oliepriserne i nedadgående retning.

- Det vil kræve en markant lageropbygning, og for at opleve en stor lageropbygning er der enten behov for et alvorligt økonomisk tilbageslag eller en usædvanlig mild vinter, som kan give os meget store mængder ubrugt olie, siger den amerikanske økonom Philip Verlerger til det britiske nyhedsbureau Reuters.

De fleste af OPEC's medlemmer pumper allerede råolie for fuld kapacitet, så her er der ingen chancer for ekstra forsyninger til det tilsyneladende umættelige marked, som kan være med til at sende prisen ned på et mere spiseligt leje. Og på samme tid vil det tage år, før nye attraktive olie fund er blevet konkurrencedygtige.

- OPEC's overskydende kapacitet er på et historisk lavt niveau, lyder vurderingen fra Tony Nunan, chef for den japanske Mitsubishi-koncerns oliedivision over for Reuters.

Indtil nu ser det ud til, at den voldsomme stigning i energipriserne ikke i nævneværdig grad har skadet den globale økonomiske udvikling, hvor den voldsomme vækst i Kinas økonomi kun er aftaget marginalt, mens USA - verdens største energiforbruger - fortsat kan fremvise et pænt økonomisk tempo.

Siden årsskiftet er prisen på råolie steget med en tredjedel, og hvis der tages hensyn til prisudviklingen, er den nuværende oliepris tæt på prisen under den første oliekrise i 1973, men kun lidt over halvdelen af de chokpriser, som fulgte i kølvandet på den iranske revolution i 1979. Begge kriser medførte en alvorlig tilbagegang for den globale økonomi med lavere vækst og stærkt stigende ledighed.

- Mens den globale økonomi indtil nu på en pæn måde har rystet en oliepris på 40 dollar per tønde af sig, vil en vedvarende stigning til over 50 dollar give en betydelig indvirkning på den økonomiske aktivitet, hedder det i en nylig rapport fra den britiske storbank Barclays Bank.

I Danmark betyder de høje oliepriser færre penge til forbrug og flere penge til staten og selskaberne, der udvinder olien i Nordsøen, A.P. Møller - Mærsk, Shell og Texaco. (ritzau)

Olien på vej mod 50 dollar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce