Øl skal smage af noget


Øl skal smage af noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BRYG: Små bryggerier skyder frem, og ny brancheforening taler om en ny ølkultur

En genstand er ikke blot en genstand, heller ikke når man taler om øl, sådan som etiketten bag på de grønne flasker ellers kan indbyde en til at tro.

- Der er et utal af variationsmuligheder. Tænk på, der findes 1500 typer gær, og meget kan gå galt under en brygning, siger udenlandsdanskeren Christopher Seidenfaden, som har stiftet aktieselskabet Rise Bryggeri A/S på Ærø.

Han var også med fra begyndelsen i Nørrebro Bryghus, som med en tidligere brygmester fra Carlsberg i front har vist sig at være en bæredygtig kombination af mikrobryggeri og gourmetrestaurant.

Bryggeriet på Ærø skal efter planen åbne sidst på året og for alvor tage fart i foråret 2006, hvor en påskebryg vil blive lanceret.

Store planer for Rise

- Når jeg går ind i noget, er jeg ret offensiv. Derfor er det også planen, at vi udover øl skal fremstille andre drikkevarer som eksempelvis cider, siger Christopher Seidenfaden fra London.

Han er i familie med en af grundlæggerne af belysningskoncernen Louis Poulsen & Co., og i dag sælger han danish design til briterne via sin Skandium-kæde.

Bag hanerne på Bryggeriet Flakhaven i Odense Rådhus kommer restauratør Kirsten Redder til at stå, og hun mener ikke, de små bryggeriers opblomstring er et nybrud.

- Vi vender derimod tilbage til vores rødder. Engang var der flere end 40 bryggerier på Fyn, siger Kirsten Redder, som siden 1979 har drevet A Hereford Beefstouw sammen med sin mand, Jørgens Pedersen.

Supplement til vin

Bøfrestauranten er en del af en kæde, hvis ejere i 1990 var med til at åbne det første restaurantbryggeri herhjemme, Apollo ved siden af Tivoli i København.

Siden har Århus og Herning også fået et restaurantbryggeri med eget menukort og skiftende øltyper i tankene.

- Ibegyndelsen var der megen modvilje og fordomme. Men i dag har folk indset, at øl kan være et dejligt supplement til vin, siger restauratøren, som har haft planer om at åbne bryggeri gennem en årrække.

Før jul blev de første ni hektoliter brygget, og når bryggeriet kommer op i fulde i omdrejninger, vil der i første omgang både være pilsner, ale, chokoladestout og røgøl i hanerne.

Umætteligt marked

I de små bryggeriers brancheforening, Danske Bryghuse, har man endnu ikke noget overblik over, hvor meget specialøl der brygges og drikkes herhjemme.

- Men markedet er umætteligt. Selv om produktionen er stigende, er efterspørgslen større, siger Lars Visbech Sørensen fra foreningens sekretariat, hvor man for første gang er ved at få indberettet tal for, hvor meget øl medlemmerne sælger.

De hidtidige tal har været ubrugelige, da de også indeholder de store mængder importeret øl, som danskerne slynger i gabet.

- Der er tale om en ny ølkultur, og hvis mikrobryggerierne får professionaliseret deres distributionssystem, tegner fremtiden lovende, siger han.

Forskellige ambitioner

Forfatteren og foredragsholderen Anders Evald fra Birkerød ser udviklingen som meget berigende, ikke mindst fordi de nye bryggerier er så forskellige.

- Der er både it-firmaet, som åbner sit eget bryggeri på Fyn, restaurantbryggerierne, enkeltpersonerne med små ambitioner og de mere professionelle aktører med nyt grej, siger Anders Evald, hvis bog, Gyldendals Ølguide, nu er solgt i 12.000 eksemplarer.

- Det er ikke sikkert, de alle sammen overlever. Men for forbrugerne giver det nogle spændende øl, siger Anders Evald, som i 1998 var med til at stifte interesseorganisationen Danske Ølentusiaster i et af de bageste lokaler på værtshuset Carlsens Kvarter i Odense.

Idag har foreningen flere end 10.000 medlemmer, og ifølge Anders Evald afspejler den store interesse den higen efter nydelse, som danskerne i disse år praktiserer på forskellig vis.

- Vi vil have det godt, og nu vi har pengene til at opsøge nydelsen, uanset om det handler om maltwhisky, kaffe eller specialøl, siger Anders Evald.

Øl skal smage af noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce