Odense-virksomhed købt op: Kinesere spiser fynsk wienerbrød

Bemandingen på Mette Munk afhænger af sæsonen og udsving i antallet af kunder. I gennemsnit var 78 fuldtidsmedarbejdere ansat i det seneste regnskabsår. Arkivfoto: Robert Wengler

Odense-virksomhed købt op: Kinesere spiser fynsk wienerbrød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frosne kager fra Mette Munk er nået ud til fjernere og fjernere egne, efter at Odense-virksomheden blev solgt til en international koncern. Den store stigning i eksporten har reddet storbageriet fra nedgang.

Mere og mere wienerbrød strømmer fra Odense Havn til lækkersultne kunder i udlandet, og den stigende eksport falder på et tørt sted, for virksomheden bag kagerne er blevet hårdt presset på det danske marked.

Virksomheden Mette Munk har produceret frosne brødprodukter i mange år, og ikke mindst i de seneste syv-otte år er det sket med overvældende økonomisk succes. Men hvis ikke fabrikken var kommet med i den internationale bagerikoncern Aryzta for tre-fire år siden, ville indtjeningen formentlig have set meget værre ud.

- Hvis vi stadig havde været en selvstændig virksomhed, ville udviklingen have været et problem for os. Det danske marked er blevet ekstremt hårdt presset, og det er ikke længere muligt at tjene ret meget herhjemme. Vi har kompenseret ved at øge eksporten, men det havde ikke været muligt at bygge en stor eksport op, hvis vi stadig havde været lille og alene, siger Claus Olsen.

Han er administrerende direktør i Mette Munk og var en af de seks ejere, der i 2014 solgte virksomheden til irsk-schweiziske Aryzta, der er verdens største producent af frosne brødprodukter. Kort efter salget blev forholdene på det danske marked væsentligt sværere.

- De to store på markedet - Kohberg og Lantmännen Unibake (der blandt andet består af det tidligere Schulstad, red.) - har forskellige grader af økonomiske udfordringer, som de har forsøgt at løse ved at dumpe priserne på blandt andet wienerbrød. Det har ramt vores indtjening på det danske marked hårdt, siger Claus Olsen.

Men sideløbende har Mette Munk øget eksporten ved at lade Aryztas mange salgsselskaber verden over tage det fynske wienerbrød med på repertoiret - blandt andet til kinesiske kunder. Dermed er det udenlandske salg steget kraftigt og udgør nu to tredjedele af produktionen.

Det betyder, at det nye regnskab for 2017/18 viser er fint overskud på 45 millioner kroner før skat - tre millioner mere end året før. Og 2018/19 vil efter alt at dømme bøde på en fremgang i samme størrelse. De nye markeder har krævet store startomkostninger, og indtægterne fra salget skal deles med søsterselskaberne, så det har ikke været en ren pengemaskine for fynboerne.

- Men når vi først er inde på et nyt marked, er perspektiverne store, så vi forventer, at den kraftige stigning i vores produktion vil fortsætte i de kommende år, siger Claus Olsen.

Fremgangen i aktiviteten har øget antallet af ansatte fra 54 i 2013 til 78, tallet ventes at stige fremover i takt med produktionen.

Mette Munk A/S
Hjemsted: OdenseCVR-nummer: 25 93 33 62

Regnskabstal fra 2017/18 (2016/17 i parentes)

Bruttofortjeneste: 76 millioner kroner (73)

Resultat før skat: 44 millioner kroner (41)

Resultat efter skat: 35 millioner kroner (32)

Antal ansatte: 78 (75)
Al eksport består af wienerbrød, men fyld, smag og andet ekstraudstyr er forskelligt fra marked til marked. Det hele markedsføres under den internationale betegnelse
Al eksport består af wienerbrød, men fyld, smag og andet ekstraudstyr er forskelligt fra marked til marked. Det hele markedsføres under den internationale betegnelse "Danish". Arkivfoto: Mette Munk
Administrerende direktør Claus Olsen, Mette Munk. Foto: Mette Munk
Administrerende direktør Claus Olsen, Mette Munk. Foto: Mette Munk

Odense-virksomhed købt op: Kinesere spiser fynsk wienerbrød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce