Odense skal lokke fremmed arbejdskraft til

Den fynske frugtavler John Meier Andersen fra Ebberup lægger ikke skjul på, at han foretrækker at ansætte østarbejdere, når han kan vælge. - Jo lavere lønniveau folk kommer fra, jo mere motiveret er de, siger han.
Foto: Hans østergaard

Odense skal lokke fremmed arbejdskraft til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som et led i ny jobplan åbner et af tre nye centre for international rekruttering.

Regeringen tager det meget alvorligt, når danske virksomheder siger, at der er mangel på arbejdskraft. Så alvorligt, at Beskæftigelsesministeriet netop har besluttet at etablere tre regionale centre, som udelukkende har til formål at lokke flere udlændinge til Danmark for at arbejde.

Ud over de to i Århus og København åbner et tredje i Odense den 1. oktober, og de 12 medarbejdere skal hjælpe private og offentlige virksomheder i region Syddanmark med at rekruttere fra udlandet.

Det handler ifølge Birger Stein Christensen, som er beskæftigelseschef i driftsregion Syddanmark, ikke bare om villige hænder, men også om skarpe hjerner.

- Arbejdsstyrken er faldende, og der er et stort udækket behov for kvalificeret arbejdskraft. Det er nødvendigt for samfundsøkonomien, at vi dækker en del af behovet gennem kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, siger han.

Det er den fynske frugtavler John Meier Andersen fra Ebberup enig i. Hans produktion af blandt andet jordbær og ærter er totalt afhængig af arbejdere fra Østeuropa.

Og han lægger ikke skjul på, at han foretrækker at ansætte østarbejdere, når han kan vælge.

- Jo lavere lønniveau folk kommer fra, jo mere motiveret er de. Der er mere energi, fordi guleroden er større. De er mere interesseret i arbejdet, og derfor er de også mere interessante for mig, siger han.

Skeptikerne hævder, at øget import af udenlandsk arbejdskraft på længere sigt vil føre til en højere ledighed blandt danskere.

- Vi forventer opbremsning inden for byggeriet, så man kan jo frygte, at nogle af vores medlemmer bliver fyret og erstattet af folk fra Østeuropa, siger Kaj Nielsen, formand for 3F Byggeri i Odense.

Problemet er ifølge Kaj Nielsen, at østarbejderne konkurrerer med hans medlemmer på et uretfærdigt grundlag.

- Konkurrencen foregår ikke på lige vilkår, når østarbejderne kommer og presser vores medlemmer ud. De presser løn og arbejdsforhold ned, så danskerne ikke kan være med, siger han.

Tilfreds med mindsteløn

En del af forklaringen er, at østarbejderne, i modsætning til de fleste danskere, er tilfredse med en dansk mindsteløn.

John Meier Andersen mener ikke, at der er nok incitament i at arbejde som jordbærplukker for ledige danskere.

- Forskellen fra det de ledige får som overførselsindkomst og det, jeg kan tilbyde dem, er simpelthen for lille, siger han.

Selv om en del af planen med de tre nye centre for international rekruttering er at få udlændingene til at slå sig permanent ned i Danmark, så mener Kaj Nielsen fra 3F ikke, at det er en holdbar løsning på længere sigt.

- Det er uholdbart, for de bidrager ikke til samfundsøkonomien, som vi alle er afhængige af. Blandt andet fordi de får nogle meget store skattefradrag, når de rejser til og fra for eksempel Polen, siger han.

Odense skal lokke fremmed arbejdskraft til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce