Mange er allerede begyndt at søge arbejde hos Falck Schmidt Defence Systems

To store ordrer på forsvars-udstyr har gjort odenseaneren Jan Falck Schmidt og hans virksomhed interessant for mange.

Lønmodtagere søger arbejde hos ham, virksomheder vil være underleverandører og headhuntere vil hjælpe ham med det hele.

- Det er dejligt, for vi har også meget, vi skal nå, siger Jan Falck Schmidt.

Travlheden er kulmination på en meget lang forberedelse.

Ordrer for 250 millioner

Inden for få uger har han fået to ordrer på mindst 250 millioner kroner - den ene af dem begyndte han at arbejde på, samtidig med at firmaet blev stiftet for 10 år siden.

Den ene af de store ordrer er til det canadiske forsvar, som har bestilt en serie af helt nye køretøjer til rekognoscering - altså til overvågning.

Falck Schmidt Defence Systems leverer ikke selve køretøjerne. Virksomheden laver et system, der skyder en mast højt op fra køretøjet. På masten er monteret kamera, radar og sensorer, så man kan holde øje med terrænet.

Foran konkurrenterne

Denne mast kan fortsætte med at være rejst i fem meters højde, selv når køretøjet bevæger sig - også selv om det kører uden for vejene.

Denne mobile egenskab adskiller Falck Schmidts udstyr fra alle andres.

- Fire leverandører bød på den canadiske ordre, og vores system var monteret hos tre af dem, fortæller Jan Falck Schmidt.

De særlige egenskaber skyldes dels den 10 år lange udviklingstid og dels en kraftig satsning på kulfiberteknologi.

Odense-virksomheden har købt en fabrik i Fredericia - Falck Schmidt Ace - der er specialist i kulfiber-teknologi.

Med på det danske valg

Næsten samtidig med underskriften på den canadiske kontrakt, valgte de danske partier bag forsvarsforliget at købe Piranha V som forsvarets nye pansrede mandskabsvogn.

En stor del af arbejdet med køretøjet skal ske hos Odense-virksomheden.

Forsvaret har endnu ikke sat antal på bestillingen, så de økonomiske konsekvenser for Falck Schmidt er stadig usikre.

Men ordren kan meget vel få en værdi på 150 millioner kroner.

De to opgaver betyder, at der skal ansættes mange flere medarbejdere. I dag er der lidt under 100 ansat i hele koncernen - heraf 55 i Odense. Direktøren regner med, at det tal bliver fordoblet, og langt den største del af de ca. 100 nye arbejdspladser vil opstå i hovedkvarteret på Odense Havn.

- Vi er allerede begyndt at ansætte de personer, der skal planlægge og udvikle en god produktion. Senere skal vi finde de, der skal udføre selve arbejdet. Det bliver især ufaglærte kvinder til elektriske installationer samt smede eller mekanikere, siger Jan Falck Schmidt.

Underskud i 2014

Han får også brug for nye ingeniører til udvikling.

Lige efter sommerferien ligger en plan klar for, hvordan fabrikken skal udvides, ligesom den er ved at finde ud af at overtage naboarealer til at håndtere de mange køretøjer, der skal igennem adressen.

Jan Falck Schmidt, der selv ejer virksomheden, ser frem til et helt andet aktivitetsniveau også længere ud i fremtiden.

Ikke mindst den canadiske ordre ventes at blive efterfulgt af flere, og han skønner, at markedet er på mere end en milliard kroner over de næste fem-ti år.

Til gengæld har arbejdet med de langsigtede ordrer kostet penge i 2014, som er endt med et underskud af endnu ukendt størrelse.

- Vi har valgt at køre med underskud, fordi vi kunne se, at det var klogt at investere i disse ordrer, siger Jan Falck SDchmidt.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
Odense-firma på vej i rummet

Odense-firma på vej i rummet

17
Forsvaret køber ind: 100-150 nye job i Odense

Forsvaret køber ind: 100-150 nye job i Odense

Fynsk våbenfirma vinder iværksætter-konkurrence