Obamas modstand mod læk truer pressefriheden


Obamas modstand mod læk truer pressefriheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Barack Obama og hans administration får hårde ord med på vejen i ny rapport om deres håndtering af pressen.

Præsident Barack Obama og hans administrations modstand mod læk i pressen er en direkte trussel mod pressefriheden og demokratiet.

Så utvetydig er konklusionen fra den uafhængige organisation Komiteen til Beskyttelse af Journalister (CPJ), der torsdag udgav en omfattende rapport om Obama-administrationen og pressen, herunder om overvågning af journalister.

I rapporten konkluderer komitéen, at den amerikanske præsidents handlinger i eksempelvis sager som whistlebloweren Edward Snowden og hans afsløringer af USA's overvågningsprogram står i skarp kontrast til hans løfte om åbenhed og gennemsigtighed i forvaltningen.

- Journalister og fortalere for gennemsigtighed (i pressen, red.) siger, at Det Hvide Hus bremser rutinemæssig offentliggørelse af informationer og benytter egne medier for at undgå kontrol fra pressen, lyder det.

- Aggressiv forfølgelse af personer, der lækker hemmelige informationer og oplysninger om vidtrækkende elektroniske overvågningsprogrammer afskrækker regeringskilder fra at tale med journalister, konkluderes det videre.

Rapporten er baseret på interviews med en lang række erfarne mediefolk og er skrevet af tidligere chefredaktør for Washington Post, Leonard Downie, der i dag er professor i journalistik ved universitetet i Arizona.

Han siger, at Obama-administrationens modstand, som han beskriver som decideret "krig", mod lækager og lignende er:

- ... den mest aggressive, jeg har set siden Nixon-administrationen, da jeg var en af de redaktører, der var involveret i The Washington Posts undersøgelse af Watergate.

Den holdning bliver bakket op af 30 erfarne journalister fra Washington, som bliver interviewet i rapporten.

- De kunne ikke huske noget fortilfælde, siger Downie.

I den netop offentliggjorte CPJ-rapport fremhæves det også, hvordan den nuværende amerikanske regering har gennemført mere end dobbelt så mange retsforfølgelser om påståede læk af klassificerede oplysninger sammenlignet med alle de tidligere forvaltninger tilsammen.

Rapporten om USA er usædvanlig for pressefrihedsgruppen, som i år også har undersøgt Burma, Kina, Egypten, Iran, Pakistan og Tanzania.

Den eneste gang USA har været genstand for en CPJ-rapport var for 19 år siden, da komitéen lavede en undersøgelse om angreb på journalister med anden etnisk baggrund.

Obamas modstand mod læk truer pressefriheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce