OECD kritiserer fusion mellem DONG og Elsam


OECD kritiserer fusion mellem DONG og Elsam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den internationale samarbejdsorganisation OECD arbejder fortsat på en rapport, som af konkurrencehensyn sår tvivl om fusionen mellem energiselskaberne Elsam og det statslige DONG.

Ifølge Politiken anbefaler rapportens forfattere, at staten sælger sine aktier i DONG forud for fusionen med Elsam. Ellers kan staten ende med at sidde på et selskab, der dominerer det danske energimarked samtidig med, at staten også skal holde øje med, at det samme selskab opfører sig ordentligt i konkurrencen med andre virksomheder.

- Vi kommenterer ikke på rapporten før offentliggørelsen. Grunden til det er, at der undertiden sker ændringer lige op til offentliggørelsen, siger OECD-talsmand Stephen Di Biasio til Ritzau.

Rapporten, som er et led i OECD's jævnlige gennemgang af økonomien i de enkelte medlemslande, kan ventes offentliggjort inden for de kommende dage. Di Biasio vil ikke lægge sig fast på en dato.

Politiken citerer imidlertid en af rapportens forfattere, Peter Møllgaard, professor i konkurrenceret på Handelshøjskolen i København, for, at staten får en "dobbeltrolle". Men på Christiansborg, hvor alle partier bortset fra Enhedslisten har sagt god for fusionen, stiller man sig ufor-stående.

- Alternativet til en fusion mellem DONG og Elsam er, at det svenske statsejede Vattenfall skulle købe Elsam. Det vil betyde, at man i stedet vil have et 100 procent svensk selskab til at sidde på en markant del af det danske energimarked, siger Else Theill Sørensen (K), som har svært ved at se, hvorfor det skulle være bedre, at den svenske stat har kontrol over det danske energimarked.

- I hele denne proces har man netop fra et stort flertal i Folketinget ønsket at sikre, at staten har hånd i hanke med energimarkedet. Det handler jo ikke kun om profit, det handler også om forsyningssikkerhed. Derfor er det ikke lige meget, hvem der ejer selskaberne, siger Else Theill Sørensen til Ritzau.

Hun bakkes op af De Radikales energipolitiske ordfører Martin Lidegaard.

- Vi har ikke lagt os fast på nogen rækkefølge endnu, og det skal selvfølgelig ske på en tryg måde. Men jeg forstår ikke helt, hvorfor det skulle være bedre at sælge aktierne først. Staten har jo stadig kontrollen, siger Martin Lidegaard.

Finansminister Thor Pedersen (V), som har forhandlet fusionsplanerne på plads, har ikke set OECD-udkastet. Han fastholder dog, at regeringen støtter en fusion, netop fordi det først og fremmest vil give en bedre konkurrence på det danske energimarked og sikre en virksomhed, der kan tage konkurrencen op med de store europæiske energikoncerner. (ritzau)

OECD kritiserer fusion mellem DONG og Elsam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce