OECD: Mange kortuddannede har problemer med at læse


OECD: Mange kortuddannede har problemer med at læse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danskerne er gode til at regne. Til gengæld kniber det med både læsefærdigheder og it, viser ny undersøgelse

Danmark har sammen med 23 andre lande deltaget i den hidtil største internationale kortlægning af voksnes basale færdigheder og brug af kompetencer på jobbet.

Og mens danskerne ligger et stykke over gennemsnittet med en syvende plads i regning, ser det mindre godt ud med it-kompetencer og læsefærdigheder. Danmark placerer sig under gennemsnittet med en 14. plads i læsning.

Omkring 600.000 danskere i alderen 16-65 år har ifølge undersøgelsen mindre gode læsefærdigheder. Det gælder især kortuddannede, personer uden arbejde, indvandrere og ældre, men mindre gode læsere findes også i andre grupper.

For eksempel har hver tredje person på det laveste læseniveau i undersøgelsen en erhvervsuddannelse.

Den danske placering er en tilbagegang i forhold til en OECD-undersøgelse fra 1998, hvilket ifølge undersøgelsen blandt andet skyldes, at der er flere ældre og flere indvandrere i befolkningen i dag end dengang.

OECD bemærker dog, at denne sammenligning af metodiske årsager skal foretages med forsigtighed.

Når det gælder it, ligger danskernes målte færdigheder på en 8. plads ud af 19 lande, hvilket svarer til OECD-gennemsnittet. Men Danmark er samtidig et af de lande, hvor flest har gennemført it-testen.

Undersøgelsen viser desuden, at Danmark placerer sig på en 5. plads, når det gælder andelen af voksne med it-færdigheder på de to højeste niveauer, mens der også er en stor gruppe danskere med begrænsede it-færdigheder.

Gode eller mindre gode færdigheder i læsning, regning og it hænger ifølge undersøgelsen tæt sammen med den enkeltes uddannelse, alder, beskæftigelse og deltagelse i voksen- og efteruddannelse.

Derudover viser undersøgelsen, at der er en række positive effekter af at deltage i privat eller offentlig voksen- og efteruddannelse.

Undersøgelsen viser også, at danskerne i meget stort omfang læser og bruger it på jobbet og i fritiden, og de fleste mener, at de har kompetencerne, som kræves.

Eksempelvis bruger 71 procent af de 16-65-årige e-mail hver dag, mens 75 procent handler online eller bruger netbank mindst en gang om måneden.

Danmark er ifølge undersøgelsen et af de lande, hvor flest deltager i privat eller offentlig voksen- og efteruddannelse.

OECD: Mange kortuddannede har problemer med at læse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce