Nyt testcenter kræver nye investeringer af Lindø

Finansminister Kristian Jensen (foto) og energi-, klima- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt var mandag forbi Lindø for at fortælle om de 50 millioner statslige kroner til det nye testcenter. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Nyt testcenter kræver nye investeringer af Lindø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Etableringen af et nyt testcenter for havvindmøller medfører, at Lindø Port of Odense skal investere yderligere 50 millioner kroner ud over den igangværende udvidelse af havnen. Det gør vi med glæde, siger adm. direktør Carsten Aa.

Det var en glædens dag mandag, da to ministre kom forbi det tidligere Lindøværft, i dag Lindø Port of Odense, med 50 millioner kroner fra staten til etablering af et nyt testcenter for havvindmøller. Det etableres i tilknytning til det bestående center LORC (Lindø Offshore Renewables Center), og ud over de statslige midler skal der yderligere 250 millioner kroner til, de ventes at komme fra andre kilder.

Men det er ikke gjort med det. For også Lindø Port of Odense må til lommen. Det nye testcenter kræver investeringer i størrelsesordenen 50 millioner kroner fra Lindø Port of Odense. Og de penge kommer oven i en igangværende udvidelse af hele havneområdet ud mod Odense Fjord og Gabet på andre 300-400 millioner kroner. Men det er intet problem.

- De 50 millioner kroner investerer vi med glæde, lyder det fra adm. direktør i Lindø Port of Odense, Carsten Aa.

- For med etableringen af det nye testcenter bliver det endnu en gang cementeret, at udviklingen, test og byggeri af de kæmpekæmpe-store havvindmøller fremover skal foregå i havnene. Den tid er forbi, hvor man kunne transportere vindmøllerne på landevejen, det er både vinger, tårne og naceller (tårnhuset, red.) på de nye møller alt for store til nu, så faciliteterne er nødt til at ligge nær udskibningsstederne, og det kommer os til gode, forklarer Carsten Aa.

Lindø Port of Odense
Lindø Port of Odense er navnet på det store område, hvor det tidligere Lindøværft i Munkebo lå. Det er en sammenlægning af Lindø Industripark og Odense Havn.

Selskabet ejes 100 procent af Odense Kommune.Bestyrelsen er ekstern med Lars Therkildsen som formand og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er næstformand. Den tidligere Mærsk-direktør Lars-Erik Brenøe sidder også i bestyrelsen.I selskabet er der cirka 70 ansatte.Center for Regionalstudier og Turisme har i samarbejde med SDU har regnet på effekten af virksomheden i en oplandsanalyse fra 2017. Den viser, at Lindø Port of Odense står for 5,4 procent af beskæftigelsen i Odense Kommune.
Adm. direktør Carsten Aa ved en tidligere indvielse af en udvidelse på Lindø. Nu skal Lindø Port of Odense investere igen for at have de rette faciliteter til det nye testcenter for havvindmøller. Det gør vi med glæde, siger Carsten Aa om investeringen på cirka 50 millioner kroner. Foto: Kim Rune
Adm. direktør Carsten Aa ved en tidligere indvielse af en udvidelse på Lindø. Nu skal Lindø Port of Odense investere igen for at have de rette faciliteter til det nye testcenter for havvindmøller. Det gør vi med glæde, siger Carsten Aa om investeringen på cirka 50 millioner kroner. Foto: Kim Rune

Ny hal og flere skinner

Lindø Port of Odense skal bygge en helt ny hal til det nye testcenter, og så skal sporet til den store portalkran forlænges. De store naceller til vindmøllerne vil være så omfangsrige og tunge, at de kun kan placeres i hallen, hvis de løftes derned af portalkranen.

Den samlede investering i testcentret med de 50 millioner kroner fra staten og yderligere 250 millioner fra andre kilder ventes at være så tæt på at være i hus, at Lindø Port of Odense er i fuld gang med planerne om at udvide med både hal og forlængelse af spor til portalkranen.

- Det er rigtig godt for os, at LORC nu kan udvide aktiviteterne, og ligesom det var markant, da LORC blev etableret herude som en af de første virksomheder på det tidligere værft, så er beslutningen om at udvide med det nye center endnu et bevis på, at dette sted er det førende inden for test af nye, store havvindmøller.

Det er ifølge Carsten Aa for tidligt at sige noget om, hvad etableringen af det nye testcenter kommer til at betyde i antal arbejdspladser.

- Det er klart, at det vil skabe arbejdspladser i selve opførelsesfasen, men hvor mange der bliver, når centret står færdigt, tør jeg sige endnu. Men det er under alle omstændigheder meget positivt, og der vil givet komme flere arbejdspladser.

Andre vindmølleaktører

Ud over testcentret huser det tidligere Lindøværft en afdeling af MHI Vestas, der producerer havvindmøller. MHI Vestas har adgang til at få testet sine produkter på LORC som alle andre virksomheder i vindmølleindustrien, og den fysiske placering så tæt på er i hvert fald ingen ulempe.

MHI Vestas forlængede for fire måneder siden sin lejeaftale med Lindø Port of Odense til otte år og har udvidet aktiviteterne, hvilket har medført ansættelse af cirka 50 nye medarbejdere.

Lindø har tidligere haft Bladt Industriens som lejer, da virksomheden fremstillede elementer til havvindmøller. Bladt løb ind i ordretørke i efteråret og har ikke aktiviteter på Lindø lige i øjeblikket. Carsten Aa vil dog ikke udelukke, at Bladt kan vende tilbage på et senere tidspunkt.

I en undersøgelse er antallet af arbejdspladser på det tidligere værft gjort op til i alt 6500, og så er de afledte job uden for værftsområdet hos underleverandører og samarbejdspartnere også regnet med. På selve værftsområdet er der i dag omkring 100 forskellige virksomheder med tilsammen godt 3000 ansatte.

Nyt testcenter kræver nye investeringer af Lindø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce