Nyt selskab under Odense Renovation: Fællesfynsk affaldsanlæg kom et skridt nærmere

Et direktiv fra EU betyder, at al madaffald senest i 2023 skal sorteres fra andet husholdningsaffald. Madaffaldet skal herefter omdannes til pulp, som kan bruges til biobrændsel. Foto: Simon Læssøe/Scanpix

Nyt selskab under Odense Renovation: Fællesfynsk affaldsanlæg kom et skridt nærmere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det første formelle skridt til et fælleskommunalt affaldsanlæg blev onsdag aften taget bag lukkede døre i Odense Byråd, da et flertal stemte for stiftelsen af et nyt datterselskab under Odense Renovation. Den endelige beslutning om anlægget er dog udsat til de fynske borgmester har fundet fælles fodslag.

Er det en kommunal opgave at drive et affaldsanlæg til det fynske madaffald, når der i forvejen findes en privat virksomhed, der kan løfte opgaven?

Det spørgsmål delte igen Odense Byråd, da et flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet onsdag aften valgte at svare ja på spørgsmålet og stemme for etableringen af et datterselskab under Odense Renovation, som kan stå for driften af det såkaldte pulpanlæg, der efter planen skal omdanne madaffald fra hele Fyn til pulp, der kan bruges som biobrændsel.

Kritikkerne fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti kan dog glæde sig over, at den endelige beslutning om anlægget samtidigt blev udsat til fornyet politisk behandling senere.

- Vi lader Odense Renovation lave datterselskabet, så de kan gå i gang med at afsøge mulighederne for, hvem der gerne vil indgå i ejerkredsen. Men vi har også besluttet, at vi inden etableringen af anlægget skal have sagen op til beslutning i økonomiudvalget og byrådet igen, siger Peter Rahbæk Juel.

Etableringen af det kommunalt drevne affaldsanlæg har fra start skabt debat, fordi virksomheden NC Miljø i Ringe har investeret omkring 100 millioner kroner i et affaldsanlæg, der kan det samme som det, Odense Kommune nu vil bygge. NC Miljø's anlæg ligger desuden tæt på biogasanlægget hos Nature Energy, der modtager affaldet, når det er blevet omdannet til pulp. Modsat vil affaldet fra det kommunale anlæg skulle transporteres i flere tusinde lastbiler om året fra Odense til Ringe.

Borgmestre trækker bremsen

Selvom der nu bliver etableret et datterselskab under Odense Renovation, kan det næste skridt på vejen vise sig at blive mere kompliceret. Tanken er nemlig, at alle fynske kommuner - bortset fra Middelfart og Ærø - skulle sende husholdningsaffaldet videre til det fælleskommunale anlæg. Men de planer har tilsyneladende ikke været helt afstemt med Venstre-borgmestrene i Nyborg, Assens og Nordfyn Kommuner, der alle har udtrykt betænkeligheder ved at træde ind i en fælleskommunal løsning.

På mødet blev det derfor også besluttet, at Peter Rahbæk Juel får sat sagen på dagsordenen til det næste møde i Borgmesterforum Fyn den 2. oktober.

Nyt selskab under Odense Renovation: Fællesfynsk affaldsanlæg kom et skridt nærmere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce