Ny teknologi: Stadig svært at tjene penge på biogas

Hovedingrediensen i biogas er gylle, men rester og madaffald fra fødevareprodktionen samt udløbne varer fra landets supermarkedskæder indgår også i produktionen. Arkivfoto: Nature Energy

Ny teknologi: Stadig svært at tjene penge på biogas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teknologien er stadig ny - og samtidig skal der investeres i nye anlæg for at høste stordriftsfordele, når det handler om at producere biogas.

Selv om en stadig større del af indtjeningen hos Nature Energy fremover skal komme fra biogas, så er det endnu ikke en nogen guldrandet forretning. Faktisk har det været svært at tjene penge på den del af virksomheden. Det siger Ole Hvelplund, der er administrerende direktør Nature Energy. Selv om omsætningen sidste år rundede en milliard kroner, og overskuddet før skat landede på 70 millioner kroner, så er pengene ikke tjent på biogas.

- Årets resultat skyldes et positivt resultat i distributions- og markedsforretningen, men desværre har biogasforretningen igen givet et underskud. Udviklingen går dog i den rigtige retning, da vores biogasanlæg i 2017 har realiseret den forventede mængde. Omkostningerne skal dog fortsat reduceres, og vi tror på, at forretningsområdet på et tidspunkt vil give overskud, siger Ole Hvelplund.

Selskabet producerede sidste år 37,4 millioner kubikmeter biogas. Dermed reducerede virksomhedens produktion af biogas udledningen af CO2 med mere end 70.000 ton - eller den årlige udledning fra cirka 25.000 biler.

- Men det handler om at skabe en model, der får omkostningerne ned. Derfor arbejder vi nu på at bygge og udvikle mange anlæg ved siden af hinanden, siger direktøren.

Nye ejere
Nature Energy blev stiftet i 1979 under navnet Naturgas Fyn. I alt otte fynske kommuner ejede selskabet i knap 40 år, men i december 2017 besluttede NGF Nature Energy af acceptere et købstilbud fra et konsortium af investeringsselskaber.I midten af marts faldt ejerforholdene endeligt på plads, da Damarks tredjestørste pensionsforvalter Sampension, blev en del af konsortiet, der også består af Pioneer Point Partners og Davidson Kemp.

Nature Energy har i dag mere end 60.000 gaskunder og vil fortsat have hovedsæde i Odense.

Vil vokse i udlandet

Målet et at skabe stordriftsfordele, og planen er, at der i løbet af det næste halvandet år skal etableres fem nye biogasanlæg rundt om i landet. Og flere vil komme til. Men Ole Hvelplund skønner, at der stadig vil være vær behov for offentlige tilskud i flere år fremover. Også selv om Nature Energy med salget har fået ny kapital til at finansiere væksten.

- Uden den kan vi ikke vokse på biogasforretningen og komme op i en størrelse, hvor det er realistisk at få omkostningsniveauerne ned. Så for at få stordriftfordelene, er vi nødt til at bygge flere anlæg. Samtidig skal man huske, at de nye ejere jo har købt ind på den strategi, der blev lagt allerede under kommunernes ejerskab. Udover at bygge nye anlæg i Danmark så skal vi også kigge til udlandet, så vi kan få noget eksport ud af det her, siger han.

Med et overskud på 70 millioner kroner og en egenkapital på den gode side af en halv milliard er egenkapitalen sidste år forrentet med 14 procent.

- Jeg ser positivt ind i 2018, men lige nu er jeg mest spændt på det energiforlig som regeringen arbejde på i øjeblikket. Her håber vi jo, at der bliver set positivt på vores biogasaktiviteter - det er vigtigt, hvis vi fortsat skal vokse inden for det her område.

Ny teknologi: Stadig svært at tjene penge på biogas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce