Ny sundhedsrobot: Thea stiller spørgsmålene - patienterne svarer

Fire ingeniører fra Sehat Labs er i gang med at udvikle en robot, der kan lette arbejdet for sundhedspersonalet, inden en patient skal indlægges. Ehsanullah Ekhia (tv) Rasmus Elving, William Lemi og Mads Kjærsgaard er alle ingeniører fra SDU. Ehsan Ekhia og William Lemi er PDI'ere. Sammen præsenterede de robotten Thea, ved Venture Cup, som fandt sted i Cortex Lab ved SDU. Foto: Michael Bager

Ny sundhedsrobot: Thea stiller spørgsmålene - patienterne svarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En gruppe ingeniørstuderende fra SDU er i gang med at udvikle et stykke software, der skal frigøre tusindvis af timer i sundhedssektoren.

Alle der har været i kontakt med sygehusene ved, at der med en indlæggelse følger stribevis af spørgsmål. Det kan være praktiske spørgsmål, men det kan også være somatiske om ens tilstand og symptomer.

Er du allergisk over for noget? Har du tidligere været indlagt?

Men står det til iværksætterne fra Sehat Labs, så skal den slags fremover klares af robotten Thea. Et intelligent stykke software, der kan interviewe patienter og dermed aflaste sundhedspersonalet.

Ideen var blandt de fem kategori-vindere ved årets udgave af Venture Cup, der fandt sted i Cortex Park. Her dystede 25 iværksættere fra landets universiteter om en præmie på 100.000 kroner. Og selv om hovedpræmien som tidligere omtalt gik til en studerende fra DTU i Lyngby, som kom tre af de fem kategori-vindere kom fra SDU. En af dem er Sehat Labs, der står bag spørge-robotten Thea.

Fælles for spørgsmålene er, at der er tale om en rutineopgave. Netop derfor kan de stilles af en robot.

- Thea er et intelligent stykke software, som kan lette kommunikationen mellem patienten og den professionelle behandler, siger Rasmus Elving, der er en af de fire stiftere af Sehat Labs.

Kort fortalt stiller robotten de spørgsmål, som typisk kan besvares i et spørgeskema. Men et spørgeskema kan ikke stille uddybende spørgsmål - det kan Thea. Kommunikationen foregår via patientens telefon eller tablet.

- Tanken er, at hun - i modsætning til Apples Siri eller Amazons Alexa - er den aktive part i samtalen. Rasmus Elving, medstifter af Sehat Labs
Venture Cup
25 finalister fandt vej til finalen i årets udgave af Venture Cup, der er en af Danmarks største iværksætterkonkurrencer.Arrangementet blev holdt i Cortex Lab i Odense, hvor de unge virksomheder præsenterede sig selv i fem forskellige kategorier.

Otte af de 25 virksomheder kom fra SDU, og her var det især studerende fra ingeniøruddannelsen PDI, der var repræsenteret.

PDI står for Product Development and Innovation. Linjen, der har eksisteret siden 2009, sætter særlig fokus på iværksætteri.
Rasmus Elving, Sehat Labs, skruer lidt på Thea, inden robotten skal præsenteres for dommerne. I første omgang vil spørgerobotten kun være et stykke sofware, der skal bruges via en mobiltelefon eller en tablet. Foto: Michael Bager
Rasmus Elving, Sehat Labs, skruer lidt på Thea, inden robotten skal præsenteres for dommerne. I første omgang vil spørgerobotten kun være et stykke sofware, der skal bruges via en mobiltelefon eller en tablet. Foto: Michael Bager

Et smartere sundhedssystem

Projektet skal gerne munde ud i, at robotten kan bruges af hele familien Danmark som en del af et mere smart sundhedssystem.

- Vi er i gang med den første version af den software, som kommer til at informere systemet. Meningen er, at den skal trænes løbende, siger Rasmus Elving, der ingeniørstuderende med speciale i lærings- og oplevelsesteknologi.

Midlet er kunstig intelligens baseret på den store mængde data, som først bliver anonymiseret og derefter hjælper med at træne Thea. Med andre ord skal maskinen lære at stille relevante og uddybende spørgsmål.

- Tanken er, at hun - i modsætning til Apples Siri eller Amazons Alexa - er den aktive part i samtalen. Det vil sige, at hun tager rollen som interviewer. Når patienten giver et svar, som fordrer et opfølgende spørgsmål, så kan Thea identificere det og stille de spørgsmål, som er nødvendige. Altså spørgsmål som sygeplejersken ville have stillet.

Med tiden vil Thea også sørge for at transskripere svarene ud, så det giver mening for sygeplejersken eller lægen, når hun modtager det.

RIV - SKABELON LIGGER I SNIPPETS
RIV - SKABELON LIGGER I SNIPPETS

Tester på OUH

Målet er at frigive kapacitet og skabe flere ledige hænder i sektoren ved bruge mindre tid på at lave interviews.

- Vores vision er ikke, at der skal blive færre sygeplejersker - men de skal derimod bruge deres tid på de mere krævende opgaver i stedet for at lave rutinearbejde, siger Rasmus Elving.

Potentialet er stort. De fire iværksætter har estimeret, at der årligt bruges 179.000 timer på at lave rutinearbejde. Folkene bag Sehat Labs skønner, at systemet vil frigøre to tredjedele af den tid, som sundhedspersonalet bruger på rutinearbejde. På landsplan svarer det ifølge Rasmus Elving til knap 400 sygeplejerskers årsværk.

De fire iværksættere har allerede kontakt til OUH, og håbet er, at Thea skal integreres i den elektroniske patientjournal og patient-appen "Mit forløb". Sidstnævnte giver patienter mulighed for at søge information om deres eget forløb, og samtidig får de adgang til relevant sundhedsfaglig information. App'en er tilgængelig via smartphone, tablet og pc, og det skal Thea også være.

Første version bliver lanceret i slutningen af 2018. Her vil der være tale om en simpel version af selve hjernen som skal informere systemet. Og herfra begynder træningen - eller læringen om man vil.

- Planen er, at vi kan træne Thea løbende, så hun bliver klogere, mens vi selv bliver klogere, siger Rasmus Elving.

Ny sundhedsrobot: Thea stiller spørgsmålene - patienterne svarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce