Ny forskning kortlægger babyers bevidsthed

Her er Asger på fem måneder - han er mere bevidst om alting, end vi hidtil har troet.
Foto: Thomas Borberg/POLFOTO

Ny forskning kortlægger babyers bevidsthed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Små sprogløse babyer er bevidste om det, der sker for øjnene af dem, viser ny forskning med dansk deltagelse.

Når en baby ser et ansigt, sætter det gang i den samme hjerneaktivitet, som voksne bruger til at genkende et ansigt.

Det er for første gang dokumenteret med ny forskning, som netop er blevet publiceret i et af verdens førende tidsskrifter, Science, ifølge Experimentarium.dk.

- Vi har vist, at et ansigt øger hjerneaktiviteten hos babyer helt ned til en alder af fem måneder, og at de tilsyneladende er bevidste om, hvad det er, de ser på.

- Det er første gang nogensinde, at man har dokumentation for, at der sker en aktiv bearbejdning af sanseindtryk hos babyer, og der ikke blot er tale om reflekser, siger post.doc. Carsten Stahlhut fra DTU Compute til Experimentarium.dk.

Han har været en del af holdet bag den banebrydende forskning, som den franske professor Sid Kouider fra Laboratoire de Sciences Cognitives et Psycholinguistique i Paris, har stået i spidsen for.

Forsøgene er gennemført på 80 franske spædbørn mellem 5 og 15 måneder.

Ved at udstyre hovederne med 128 elektroder har man målt den elektriske aktivitet (EEG) i hjernen hos babyer eller småbørn, som var mellem 5 og 15 måneder gamle.

Det skete, mens de kortvarigt blev præsenteret for billeder med ansigter eller maskerede, uigenkendelige ansigter på en computerskærm. Det hele foregik i et mørklagt rum på skødet af mor.

- Vi observerede, at den hjerneaktivitet, som voksne har, når de fortæller, at de har afkodet og genkendt et ansigt, også findes hos babyer, siger Carsten Stahlhut og fortsætter:

- Det fortæller os, at de sprogløse spædbørn laver en bevidst ansigtsgenkendelse, som de naturligvis ikke kan sætte ord på.

Den nye viden kan på sigt bruges til flere ting. For eksempel til at teste, om babyer er ved bevidsthed, når de lægges i fuld bedøvelse, som man ved meget lidt om i dag.

Ny forskning kortlægger babyers bevidsthed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce