Det er ikke bare sjovt, spændende og dybt interessant at handle med vin. Der er også penge at tjene på det. I hvert fald hvis man er lidt ihærdig og gider bruge tid på det.
Import af vin fra Frankrig, Italien, Chile, Sydafrika eller andre steder på kloden er en dille, som stadigt flere private slår sig på, og det kan faktisk godt give et vist økonomisk bidrag til husholdningen.

Skat oplyser, at der lige for tiden er registreret 1.533 vinimportører, hvoraf en betydelig del er private, og tallet er steget pænt inden for de senere år.

Det er blandt andet Internettet, der har øget interessen for at import af vin, fordi alle med en pæn og god hjemmeside hurtigt kan bygge en effektiv salgskanal op.

Men mange afsætter også vin på arbejdspladser, eller sælger den til venner og bekendte. Et stort og forholdsvis nyt marked er også de mange vinklubber, der i disse år skyder om som paddehatte over hele landet. De er tilmed ofte på udkig efter spændende og anderledes vine fra små og mindre private importører.

- Men det er svært at leve af vinimport. Så skal man i hvert fald være meget dygtig, siger Niklaus B. Sonne, der har mange års erfaring med import af vin, og som også er grundlægger af investeringsselskabet "Vininvest".

Han mener dog, at det er direkte "pære enkelt" at importere vin selv, og netop derfor er der også en hastigt stigende interesse for at gøre det.

Registrering hos Skat

For at komme i gang, skal man for det første lade sig registrere som vinimportør hos Skat.

- Det kan enhver gøre, og det er præcis det, der er vinbranchens store problem i disse år, siger Niklaus B. Sonne.

Som vinimportør får man mulighed for at hente vin hjem til Danmark uden udenlandsk moms og afgifter. Til gengæld skal man så afregne både en flaske- og alkoholafgift til de danske myndigheder. De afgifter løber tilsammen op i tæt ved seks kroner per flaske og skal indberettes hver måned til "Skat".

Næste skridt er at finde gode og ædle dråber, der kan afsættes herhjemme og en eller flere producenter, der er til at handle med.

Det kan man gøre ved at besøge en af de mange vinmesser, som afvikles mange steder både i udlandet på bestemte årstider. Også herhjemme holdes der flere gange årligt vinmesser, hvor udenlandske producenter præsenterer deres varer. Man kan også gå på jagt i nogle af de mange importørkataloger, som findes om vine fra Tyskland, Italien og mange andre steder.

Mulighed er der selvsagt også for at rejse rundt og finde egen vinslotte, som er interesseret i et samarbejde.

De store kendt steder har selvsagt aftaler med bestemte importører, der har eneret på deres produkter. Så det gælder om at gå nye veje, finde nye eller lidt mindre kendte steder, og lede efter oversete perler. Her sættes ens eget talent for alvor på prøve.

- Vi har eksempelvis selv lige importeret vin fra Sydafrika, siger Niklaus B. Sonne.

Ét er så kvalitet og smag, noget andet og mindst lige så vigtigt, er evnen til at markedsføre og afsætte produkterne i Danmark og forhandle fornuftige priser hjem med producenterne.

- Man kan godt lave fornuftige aftaler med mange vinslotte rundt omkring. Men gode priser får man først, hvis man viser sig som en god kunde og køber fast ind et bestemt sted flere år i træk, siger Niklaus B. Sonne.

Hjemtransport er ikke noget problem. Den sker nemt og enkelt i store containere og koster stort set det samme, uanset hvor vinen kommer fra.

Typisk skal der betales mellem 1.000 og 2.000 kroner for at få leveret en palle vin med 600 flasker til ens gadedør. Jo større mængder, der er tale om, jo billigere bliver det, og kan man fylde en hel container med 25 paller eller 15.000 flasker, er omkostningerne til transport til at overse.

Banderoler afskaffet

Den tidligere så besværlige banderolering er afskaffet, så det skal man ikke bøvle med mere.

Men vin kræver plads, så man skal også have mulighed for at oplagre vinen i en garage, kælder, lade eller andet sted, hvor der hverken er for varmt eller koldt.

De rette temperaturforhold er af særlig stor betydning, hvis vinen skal ligge på lager i længere tid, og på den måde også blive mere værd. Holdes temperaturen ikke på et optimalt leje, ødelægges vinen.

- Hvor meget man kan tjene på at sælge vin i Danmark afhænger meget af ens evner. Men er man heldig at få omtale af ens vin i Vinavisen eller andre steder, så kan salget hurtigt blive stort, siger Niklaus B. Sonne.

De store danske vinimportører tager typisk en avance på op mod 50 procent. Men Niklaus B. Sonne mener at en realistisk avance for private småimportører, som henter vin hjem fra udlandet til priser mellem 50 og 150 kroner per flaske, er ti procent.

- Man kan være heldig at få lidt mere. Almindelige vinbutikker lægger nok mellem 25 og 30 procent oven i importprisen. Men priserne er under pres, fordi det er så nemt at importere, lyder det fra Niklaus B. Sonne.

Ikke nemt

Johannes Dahl Lumholt startede ved årsskiftet som privatperson fritidsfirmaet DL Vin, der importerer hvidvine fra Alsace i Frankrig. Ham mener dog, at det er både besværligt og indviklet at være vinimportør.

- Der er en hel del lovgivning, vi skal leve op til. Det gælder hvis man omsætter for mere end 50.000 kroner. Så staten gør så absolut ikke livet nemt for små importører som os, siger han.

Ind til videre har firmaet solgt 600 flasker, og det er især sket ved gratis vinsmagninger, som har været annonceret på nettet.

Men firmaet har også egen hjemmeside på nettet og en aftale med en butik på Frederiksberg, der er med til at udbrede kendskabet til netop deres vin.

- Indtjeningen er ikke ret høj. En flaske vin, der koster tre euro i Frankrig, altså ca. 22,5 kroner, ender med at koste 65 kroner i Danmark, og på sådan en flaske tjener vi højst et sted mellem fem og ti kroner, siger Johannes Dahl Lumholt.

Han tilføjer, at målet er en årlig indtjening på 100.000 kroner.

- Men det er jo ikke noget, man kan leve af. Så vi ser dette som en hyggelig hobby, der måske på sigt kan udvikle sig.

Den franske vinbonde, som Johannes Dahl Lumholt køber vin hos, har han fået kontakt til via nogle danske forbindelser og via vinsmagninger, der blev holdt i Danmark.

- Vores vine koster mellem 65 og 212 kroner per flaske. Men danskerne ved generelt meget mindre om hvidvin end rødvin. Derfor er det ofte vanskeligere at få høje priser for vores bedste hvidvin. Det er også svært at få bestilt det rigtige hjem i de rette mængder. Så nemt er det ikke. Men det er sjovt, siger Johannes Dahl Lumholt.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle

Der er store afkast på investeringer i de rigtige vine