Ny analyse: Kapital flyder til robotklyngen

Robotudviklere, investorer og iværksættere fra den fynske robotklynge samlet til messe i Chicago sidste år. Fire robotfolk, der alle har en fortid i Universal Robots, hvor de mødtes, og i dag har tråde ud i det fynske robotnetværk, hvor de også selv investerer. Fra venstre: Thomas Visti, tidligere direktør i Universal Robots og nuværende i Mobile Industrial Robots, Bilge Jacob Christiansen, medstifter af Onrobot, Esben Østergaard, nummer tre fra venstre, var med til at stifte UR, hvor han fortsat arbejder. Enrico Krog Iversen, tidl. adm. direktør og hovedaktionær i Universal Robots, Enrico Krog Iversen. I dag aktionær og direktør i Onrobot A/S, som er en af flere virksomheder, han har investeret i. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Ny analyse: Kapital flyder til robotklyngen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny rapport fra SDU om økosystemet i robotklyngen viser, at der er rig mulighed for at finde kapital for nystartede virksomheder. Der kan være udfordringer ved at hente penge i fonde, og så er det sværere at finde kapital for de etablerede virksomheder, når skal vokse endnu mere, viser analysen.

Private investorer eller business angels, udviklingsprogrammer, private og offentlige fonde og større internationale venturefonde.

Hvis man ikke har held til at gennemføre en succesfuld børsnotering, som Odico lige har gjort på Nasdaq First North, eller har held til at låne pengene i banken, så er der mange andre muligheder for at finde kapital som nystartet robotentrepenør på Fyn.

Det slår en ny rapport fra SDU om økosystemet bag robotteknologi i regionen fast.

"Det generelle billede, der tegnes af rigtig mange aktører i klyngen - store som små - er, at der er gode muligheder for at skaffe kapital. Særligt for nystartede virksomheder," står der i rapporten fra SDU Pluss. Den bygger bl.a. på en lang række interview med aktører fra robotfirmaerne, uddannelsesinstitutioner og robotnetværk.

Kapitalspørgsmåler et blot et af mange emner i den 60 sider lange rapport, hvor SDU bl.a. gennemgår afsætningsmuligheder, vidensudvikling og behovet for arbejdskraft i klyngen.

Pengene er dog der, hvor det hele starter - eller slutter for driftige robotfolk, og finansieringsmulighederne er ifølge analysen rigtig gode.

En anonym integrator siger bl.a.: "Det er ikke noget problem at skaffe kapital i klyngen", mens en robotproducent ligefrem siger: "For helt nyudklækkede virksomheder, er finansieringsmulighederne næsten uendelige."

For investorerne er Odense og Fyn da også særdeles interessant. Som en investor siger i rapporten, så har Fyn førertrøjen på:

"Det er by far det hotteste sted set med investorøjne. Der er andre interessante steder, men de måler sig ikke med Fyn."

"Robotklyngen er by far det hotteste sted set med investorøjne. Der er andre interessante steder, men de måler sig ikke med Fyn."
Anonym investor i "Økosystemanalyse af forretningsområdet for robotteknologi i Region Syddanmark", SDU Pluss.

Rigid og dyr

Analysen peger dog også på, at det kan det være forbundet med både bureaukrati og manglende risikovillighed, hvis man starter kapitaljagten hos banker eller i fonde som Vækstfonden.

Vækstfonden, der bl.a. fik et stort trecifret millionbeløb ud af sin investering i Universal Robots og siden også har investeret i Onrobot i klyngen, betegnes som "rigid, kompliceret og dyr" af en mindre producent i undersøgelsen. Men en anden producent siger om vækstlån at:

"De er de dyreste lån i hele verden. De små virksomheder har brug for billige banklån."

Flere virksomheder i undersøgelsen fortæller også om positive forløb med Vækstfonden og andre kapitalkilder, men flere nystartede robotvirksomheder ender alligevel med at vælge privat kapital fra business angels og private fonde.

Flere nævner også personkredsen omkring Universal Robots, som i 2015 blev solgt til amerikanske Teradyne for 2,3 milliarder kroner. En del af de penge er blevet investeret tilbage i robotklyngen.

"Der er en stigende grad af personer, der geninvesterer viden og kapital i klyngen. Det er primært UR-drengene," siger en producent i et svar i rapporten.

Penge til vækst

Der er bl.a. tale om de tidligere direktører Enrico Krog Iversen og Thomas Visti, samt UR-stifter Esben Østergaard. Alle tre har investeret kapital i virksomheder som Onrobot og Mobile Industrial Robots, der i år også er blevet solgt til amerikanske Teradyne. Endelig investerer de tid og viden til nytte for andre nystartede virksomheder.

Purple Robotics, der er en af de nyeste virksomheder i klyngen, er også startet med kapital fra UR-salget, da Purple-stifter Lasse Kieffer også var med som fra de tidligere dage i UR og havde en mindre andel, da amerikanerne købte robotfyrtårnet i Odense. Nogle af de dollar har han investeret tilbage i klyngen i form af sin egen griber-virksomhed.

Samlet set har klyngen ifølge den nye analyse fin adgang til kapital, især i opstarten, men det kan være sværere, når der skal flere penge til for at vokse og skalere internationalt.

"Der er gode rammer i forhold til at starte op, men ja, i den miderste fase, vækstfasen, er det vanskeligt at skaffe kapital," siger en producent i undersøgelsen.

Netop derfor er Odico, som den første robotvirksomhed i klyngen og i Danmark, også gået på børsen, hvor virksomheden hentede 30 millioner til at skalere virksomheden internationalt.

Ny analyse: Kapital flyder til robotklyngen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce