Ny IMF-chef skal kunne mange ting


Ny IMF-chef skal kunne mange ting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Chefen for Den Internationale Valutafond (IMF) er en af de vigtigste aktører for verdens finansmarkeder. IMF-chefens rolle er blevet endnu vigtigere, siden Grækenland og andre gældsplagede eurolande holdes oven vande af internationale donorer.

Den fængslede Dominique Strauss-Kahn har stået i spidsen for IMF siden 2007, og uanset om han dømmes for forsøg på at voldtage og frihedsberøve en stuepige på et hotel i New York eller ej, forventes hans stilling genbesat inden længe.

Opgaverne er mange for IMF-chefen:

* Valutafonden overvåger de globale finanssystemer og udviklingen i medlemslandene. Den rådgiver, griber ind over for regeringers gældsproblemer, yder korte eller mellemlange lån, hvis der er betalingsbalanceproblemer, samt forhindrer en statsbankerot.

* IMF-lån gives oftest kun med pålæg om at sanere statsfinanserne og gennemføre reformer. Fonden sender så eksperter af sted til de enkelte modtagerlande, hvor de nøje gennemgår regnskabsbøgerne for at tjekke, om IMF's krav bliver overholdt.

* IMF blev grundlagt ved et topmøde i amerikanske Bretton Woods i 1944 som en særlig organisation under FN. Oprindeligt var formålet at skabe samarbejde om det globale valutasystem.

* IMF ligner mere en myndighed end en privat bank, der går efter at opnå et overskud - og den skal derfor også ledes efter særlige principper.

* IMF har 187 medlemmer og hovedsæde i Washington.

* IMF får sin kapital via indskud fra medlemslandenes valutareserver efter en særlig kvoteandel, baseret på størrelsen af landenes økonomi. Største donor og andelshaver er USA med en kvote på knap 17 procent efterfulgt af Japan og Tyskland med hver cirka seks procent. Danmarks kvote er ca. 0,8 procent af IMF's samlede kvoter.

Ny IMF-chef skal kunne mange ting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce