Nu kommer de nye skattekort

Sådan beregner skatteministeriet trækprocenter og skattekortfradrag for en række lønindkomster for 2004 og 2005. Kilde: Skatteministeriet

Nu kommer de nye skattekort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SKATTETJEK: Forskudsregistreringen er til dels kvalificerede gæt og derfor langt fra ufejlbarlig

Fra den første november begynder de første af fire en halv million forskudsopgørelser for 2005 at dumpe ned i postkasserne, og for mange almindelige lønmodtagere er det blevet nemt at være skatteyder: Hele molevitten leveres fortrykt med tal for indtægter og fradrag.

Men selv om skattevæsenet får bunker af tal fra arbejdsgivere, banker, kreditforeninger og A-kasser, så er vi ikke nået helt til big brother samfundet endnu. Skattevæsenet har ikke kendskab til, hvad der er sket for skatteyderne i indeværende år, og nøjes derfor med at fremskrive visse af de tal, som de kender, mens andre blot overføres uændrede.

Så ret beset er de nydelige fortrykte tal bare et gæt på, hvordan tingene vil komme til at se ud for den enkelte skatteyder i 2005. Men selv om det faktisk er et kvalificeret gæt, så er der god grund til at tjekke skattevæsenets forslag efter.

- Vi laver cirka to millioner ændringer årligt, siger specialkonsulent Steen Byskov Thomsen, Told & Skat.

Deraf kan man imidlertid ikke konkludere, at hver anden skatteyder må have lavet sin forskudsregistrering om, for skattevæsenet registrerer kun, hvor mange ændrede forskudsopgørelser, de producerer - og nogen skatteydere får ændret deres opgørelse mere end en gang - men et meget betydeligt antal skatteydere har behov for at få ændret på deres skatteprocent og fradrag.

Huskøb og jobskifte

- Hvis man har købt hus i 2004, ændret betydeligt på belåningen eller har optaget andre store lån, så skal man gå tallene efter. Det kan også handle om et jobskifte, hvor man er gået væsentligt op eller ned i løn, eller hvor man pludseligt skal køre meget langt til jobbet, så kan der være behov for at ændre forskudsopgørelsen, siger senior manager Susanne Agerbæk fra revisionsfirmaet PriceWaterhouseCoopers.

Men også ved større ændringer i pensionsindbetalinger, ved større formueændringer, ved start af egen virksomhed eller hvis man vender hjem fra udlandet, så er det forhold, som skattemyndighedernes automatiske systemer ikke kan håndtere. Her må man selv sørge for at få lavet en korrekt forskudsopgørelse.

- Vi er nået op på, at en fjerdedel af ændringerne udføres af borgerne selv med vores tast-selv systemer på telefon og internet, siger Steen Byskov Thomsen, Told & Skat.

Tre procent mere i løn

Ved den automatiske forskudsregistrering, der nu kommer ind ad brevsprækken, har Skatteministeriet valgt at tro på, at vi næste år kommer til at tjene 6,5 procent mere end i forhold til årsopgørelsen for 2003 - og tre procent mere end i forhold til forskudsopgørelsen for 2004.

Ministeriet mener mere præcist, at offentligt ansattes årsløn - det vil sige lønindkomsten efter fradrag af arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger - stiger med 2,5 procent, de privatansatte stiger 3,2 procent og de selvstændige med 4,5 procent, mens dagpenge og efterlønsmodtagere reguleres op med to procent svarende til den kommende satsregulering pr. 1. januar 2005.

Sociale pensioner, SU og statslige pensioner er på de nye forskudsregistreringer reguleret op med de faktiske tal for 2005.

Derimod reguleres renteindtægter, renteudgifter og ligningsmæssige fradrag overhovedet ikke. Her er de seneste tal, som skatteministeriet kender, blot overført til 2005.

Fradragene falder

Mellem- og topskatteydere vil på den nye forskudsopgørelse kunne mærke, at det månedlige fradrag i 2005 falder med 6-800 kroner i forhold til det aktuelle niveau. Det betyder imidlertid ikke, at regeringen fifler med skattestoppet.

Men med forårspakken blev grænsen for, hvornår der skal betales mellemskat, løftet en god bid, og indbetalingen til SP, den særlige pension, blev suspenderet. Da det imidlertid skulle have virkning for hele 2004, men først blev sat i kraft fra midt på året, hvor der ekstraordinært blev fremsendt nye skattekort, har mellem- og topskatteydere fået dobbelt op her i sidste halvår.

Den del af festen er imidlertid slut fra første januar.

Nu kommer de nye skattekort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce