Nu bliver det daglige brød endnu dyrere

Kornpriserne stiger, og det betyder, at det daglige brød bliver endnu dyrere for den danske forbruger.
Foto: Erwin Wodicka/Erwin Wodicka - wodicka@aon.at

Nu bliver det daglige brød endnu dyrere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kornpriserne er på raketfart på vej mod nyt rekordniveau, og i sidste ende må forbrugerne betale regningen, når prisen på brød og kager stiger.

I forvejen gør det lettere ondt på pengepungen, hver gang man skal til bageren efter rundstykker og wienerbrød.

Men stigende priser på korn vil fremover gøre morgenbords-gildet endnu sværere at betale, spår fagfolk.

- Almindelige brød kommer nok til at stige med et par kroner. Og det skyldes alene, at råvarepriserne stiger. Så kommer der almindelige lønstigninger og andre udgifter oven i, siger formand for Fyns Stifts Bagerlaug, Gerner Pedersen, som er bekymret over prisstigningerne på korn.

Han driver selv Gerners Konditori i Svendborg, og baseret på tidligere erfaringer forventer han desuden, at prisen på et stykke wienerbrød også vil stige med omkring halvanden krone. I øjeblikket koster en spandauer cirka 11 kroner.

Nervøsitet på markedet

De eksploderende kornpriser skyldes, at høsten verden over igen ikke lever op til forventningerne.

I USA for eksempel har en uheldig kombination af tørke i den sydlige del af Midtvesten og for meget nedbør i den nordlige del resulteret i, at cirka halvdelen af høsten er ødelagt.

De dystre udsigter får nervøsiteten til sprede sig på markedet, og det sender altså kornpriserne rekordhøjt op. På råvarebørsen i Paris, hvor der handles med netop korn, er prisen på blandet andet hvede steget med 30 procent siden marts måned, så den nu er nået op på 243 euro pr. ton.

Rekorden ligger indtil videre på 300 euro per ton.

Sender bolden videre

De danske bagere følger prisudviklingen med bekymrede miner. I forvejen er priserne på brød steget meget de sidste par år, og det bliver svært at komme uden om flere prisstigninger, sådan som tingene udvikler sig.

- Vi kan ikke gøre så meget andet end at sende bolden videre til forbrugeren og sætte prisen op. Men lige nu træder vi bare lidt vande, siger Gerner Pedersen.

Ikke kun bagerne beder til, at kornpriserne ikke stiger ret meget mere. Også svineproducenterne vrider hænder i bekymring, for hundedyrt korn er netop, hvad grisene bliver fodret med.

Nu bliver det daglige brød endnu dyrere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce