Nu begynder høsten


Nu begynder høsten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LANDBRUG: De første mejetærskere er i gang med at høste frø
Længe inden sommeren rigtigt er kommet til Danmark, har de første mejetærskere forladt laden og er kørt i marken rundt omkring på Fyn.

- Høsten er så småt ved at gå i gang. Der høstes stivbladet svingel, og en landmand har høstet vinterbyg til fodring, fortæller chefkonsulent hos LandboFyn, Michael Lønbæk.

Stivbladet svingel er den første frøgræs, der bliver klar til høst. Landmænd, der ikke har mere foder til dyrene, kan allerede nu høste vinterbyg, men skal det sælges eller gemmes, må de vente til vinterbyggen er mere tør.

- Får vi bare tørvejr i næste uge, kan landmændene rigtig komme i gang, og så kan det blive en fin høst, siger Mi-chael Lønbæk.

Tørre egne begynder

På Fyn begynder høsten som regel på Langeland og Hindsholm - det er de tørreste egne.

Michael Lønbæk regner ikke med, at høsten af vårbyg og hvede går i gang før midten af august. Sidste år kunne mejetærskerne høste vårbyg og hvede allerede omkring 1. august.

- De sidste fem uger har det været fugtigt og køligt, så årets høst begynder over 10 dage senere end sidste år. Men sidste år var det også ekstremt tidligt. I år er det nok nærmere normalen, siger han.

Landmændene er utålmodige med at komme i gang med høsten, for en tidlig start kan betyde en lettere høst.

- Jo tidligere man kommer i gang, jo længere er det lyst, og så har man flere timer til at høste, siger Michael Lønbæk.

En af de første høstere er planteavler Mogens Nielsen i Maderum ved Søndersø.

Allerede tirsdag begyndte han at høste sine 12 hektar stivbladet svingel, og i går satte han sig igen bag rattet på sin røde Massey-Ferguson mejetærsker og kørte i marken.

- Teoretisk set kan vi nå det på en eftermiddag, hvis solen skinner, siger han.

Kornhøst ved skolestart

Ud over stivbladet svingel har Mogens Nielsen hvede, rug, byg, sukkerroer og vinterraps på sine marker. Han regner med at begynde at høste rapsen omkring 1. august, og kornet, når skoleferien er slut.

- Sådan har det altid været, også da jeg var barn - når kornet skulle høstes, begyndte skolen, og så kunne jeg ikke være med til kornhøsten, siger han.

Den stivbladede svingel sælger han til DLF Trifolium, der eksporterer græsfrøene til hele verden. Stivbladet svingel bruges til plæner, for eksempel golfbaner og fodboldbaner. Og der er gode penge i frøavl - bedre end i traditionelle kornsorter.

- Hvis man er god til frøavl, får man mere for det end for kornet, men det er også en mere risikobetinget afgrøde, og den kræver lidt ekstra arbejde, siger Mogens Nielsen.

Nu begynder høsten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce