Odense Marcipan deltager i forskningsprojekt, der udvikler desinfektion til fødevare-industrien.

Odense Marcipan leverer en vigtig "råvare", når den norske virksomhed Deconx går om bord i et 17 millioner kroner stort forskningsprojekt.

Deconx, som har etableret sin danske afdeling i Odense, lever af at lave desinfektions teknologi, der slår bakterier ihjel med en tåge af flydende brintoverilte.

Brintoverilten fungerer som en bakteriedræber, der kommer ind i alle kringelkroge, og metoden bliver i dag brugt på flere norske hospitaler og plejehjem.

Nu vil Deconx udvikle en teknologi til fødevareindustrien og har taget udgangspunkt i den danske industri og fået lov at lave test i otte virksomheder, heraf Odense Marcipan.

Den fynske marcipan-producent har afprøvet metoden i et område af sin produktion og sagt ja til, at resultaterne kan bruges i forskningen i Norge.

- Jeg kan sagtens se perspektiverne, for jo mindre vand, vi skal bruge, des bedre. Der skal sindssygt meget varmt vand til at fjerne mandelolie og sukker, og jeg har i årevis ledt efter en metode, der ikke bruger ret meget vand, siger Johnny Enberg, fabrikschef hos Odense Marcipan.

Han understreger, at han ser metoden som værende på et forsøgsstadie, og at det i hans øjne ville være ideelt, hvis brintoverilte-tågen kunne bruges som supplement til rengøring en gang om måneden.

Hos Deconx bliver udfordringen at få brintoverilten til at virke i kolde og fugtige miljøer, for det gør den ikke i dag.

Mikrobiolog Lars Corlin Christensen, der arbejder for Deconx, mener de fynske testresultater er meget lovende, og han anser den danske fødevareindustri for oplagt at tage udgangpunkt i.

- Den danske fødevareindustri er førende globalt, så Danmark er meget interessant at udvikle teknologi til, siger han.

Forskningsprojektet løber over tre år, og Deconex samarbejder blandt andet med det norske madforsknings institut.

Se, hvordan brintoverilte-tågen virker:

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.