Nobel komité udskyder spænding om fysikpris


Nobel komité udskyder spænding om fysikpris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Guds Partikel skaber - angiveligt - problemer for Nobelkomité.

Den fysikinteresserede verden holder tirsdag vejret i spænding om, hvem der løber med årets Nobelpris i fysik.

Nobelkomitéen i Stockholm skulle efter planen have annonceret modtageren eller modtagerne tirsdag klokken 11.45 - prisen kan deles mellem tre forskere - men gang på gang er annonceringen blevet udskudt.

Spændingen kan skyldes, at prisen skal uddeles for opdagelsen af en partikel, den såkaldte Higgs boson. Komitéen har muligvis problemer med at udvælge de tre personer, som skal hædres for opdagelsen.

Fysikeren Peter Higgs lagde i 1964 navn til teorien om den mystiske boson, som er en partikel, der på det tidspunkt endnu ikke var påvist ved eksperimenter.

Det blev den sidste år, da forskere ved CERN-laboratoriet i Schweiz, som blandt andet rummer en enorm partikelaccelerator, mente at kunne påvise eksistensen af Higgs boson.

Problemet for Nobelkomitéen er ifølge The Guardian, at der var mindst seks forskere, som i 1964 stod for udformningen af teorien.

The Guardian hævder, at det nærmest er en umulig opgave at vælge de tre, som skal hædres, og ikke mindst hvem der ikke skal hædres.

Higgs boson er også kendt som Guds Partikel. Ifølge teorien er partiklen medvirkende til, at alle andre partikler i universet har en masse.

Som om det ikke skal være nok, så er Nobelkomitéens hovedpine større end som så.

Ud over de fysikere, som i 60'erne forudsagde bosonens eksistens, så har flere end 6000 forskere deltaget i eksperimenterne ved CERN i forbindelse med påvisningen af artiklen.

Annonceringen af vinderen sker tirsdag eftermiddag.

Nobel komité udskyder spænding om fysikpris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce