Imerco og Inspiration måtte vende tilbage til konkurrencemyndighederne fire gange og i detaljer skitsere en plan for en nye landsækkende kæde, som skal sikre, at der fortsat er konkurrence. Femte gang blev aftalen accepteret.

Danskerne foretrækker de fysiske isenkræmmerbutikker frem for netbutikkerne, og derfor ville konkurrencen blive for udvandet ved en fusion mellem landets største kæde Imerco og den tredjestørste, Niels Thorborgs Inspiration.

Derfor sagde Konkurrence- og forbrugerstyrelsen nej, da Imerco og Inspiration ville fusionere - men styrelsen accepterede en købsaftale, da parterne foreslog en løsning, hvor nuværende Inspiration-ejer Niels Thorborg etablerer en ny landsdækkende isenkræmmerkæde med udgangspunkt i 20 nuværende Inspirationbutikker.

- For os var det overraskende, da vi spurgte forbrugerne, hvor de ville handle, hvis Inspiration forsvandt. De pegede på Imerco og Kop & Kande, men nethandel betyder ifølge vores undersøgelser ikke meget på det område i Danmark, og det havde betydning for vores afgørelse, siger kontorchef i konkurrence- og forbrugerstyrelsen, Søren Rasmussen.

I stedet for at gennemføre en egentlig fusion måtte de to kæder altså tilbage til tegnebordet og finde på en løsning, som kunne tilfredsstille styrelsens krav om fortsat konkurrence på området. Der skulle dog fire forsøg til, før et endeligt forslag den 8. august blev godkendt.

- I den type sager her, undersøger vi, om en fusion vil hæmme konkurrencesituationen, og det meddelte vi parterne, at vi mente her. Og så er det deres opgave at komme tilbage med løsning, som ikke vil gøre det. Det sker jo tit, at det ikke lige lykkes med første skud i bøssen, og så der er dialog frem og tilbage for at få det helt på plads, siger kontorchefen.

Løsningen blev den nye kæde med 20 eksisterende Inspirationbutikker plus yderligere fire nye butikker, som Niels Thorborg har forpligtet sig til at drive videre. En aftale, som er så detaljeret, at man i Konkurrence- og forbrugerstyrelsen er overbevist om, at den vil sikre konkurrencen på området, så forbrugerne ikke vil opleve stigende priser.

Aftalen indebærer blandt andet, at 3C-Retail-ejer Niels Thorborg i detaljer stiller økonomiske garantier, etablerer fire nye butikker og lover at bruge et minimumsbeløb på markedsføring af den nye kæde.

- Vi har en forvisning om, at den nye isenkræmmerkæde vil være konkurrencedygtig og levedygtig - og det har vi haft meget detaljerede snakke om med parterne. Vi har haft udkastet i høring hos blandt andre investeringsrådgivere for at sikre, at det kan være en levedygtig kæde på sigt, siger Søren Rasmussen.

Han understreger, at konkurrencemyndighederne ikke vil eller skal blande sig i driften, men for at sikre, at de mange tilsagn i aftalen implementeres, indsættes der en uafhængig trustee. En løsning som Niels Thorborg selv har foreslået som led i dialogen med konkurrencemyndighederne - og netop styrelsen skal godkende den person, som udvælges.

  • Byline_

    Af:

Mere om emnet

Se alle
1
Værsgo: Ny butikskæde afløser Inspiration og får hovedsæde i Odense

Værsgo: Ny butikskæde afløser Inspiration og får hovedsæde i Odense

Odense-direktør på opgave: Han skal lede Thorborgs nye kæde

Odense-direktør på opgave: Han skal lede Thorborgs nye kæde

Niels Thorborg efter Inspiration-handel: Ny kæde bliver meget mere lokal

Niels Thorborg efter Inspiration-handel: Ny kæde bliver meget mere lokal