De otte fynske kommuner ejer naturgasselskabet, men der står købere på spring i kulissen.

Samtidig med de store udbygningsplaner for Nature Energys biogas-satsning, foregår der et spil på højeste plan om et salg af Nature Energy og det gasnet, som naturgas og biogas sender rundt til forbrugerne i.

Mens det er et politisk ønske, at gasnettet i første omgang skal overtages af det statslige Energinet, som i forvejen driver el-nettet, er det mere uklart, hvem der kan komme til at stå som ejer af Nature Energy og andre naturgasselskaber.

De otte kommuner, der ejer Nature Energy, skal i sidste ende sige ja til et salg, men det bliver næppe en uoverstigelig hurdle. Flere kommuner har gennem årene skilt sig af med ejerandele i andre energiselskaber, og det er en udbredt opfattelse i kommunerne og blandt det store flertal i Folketinget, at det er ikke en kommunal kerneopgave at eje og dermed indirekte drive et energiselskab som eneejer.

- Vi aner ikke, hvor det ender, og vi fortsætter vores udbygning af biogas-produktionen efter den plan, vi har lagt. Med energiforliget i 2012, som et bredt politisk flertal står bag, er der igangsat en ambitiøs udbygning af biogasanlæg i Danmark. Den opbakning hviler på, at vi kan nedbringe vore omkostninger, så vi over tid kan producere biogassen billigere, det arbejder vi hårdt på, og udbygningen i Holsted af det oprindelige anlæg, som kostede 200 millioner kroner, viser, at vores strategi virker, mener Ole Hvelplund.

 

Salgsrådgiver er hyret

Han er bekendt med, at der "er en proces i gang", som han udtrykker det. Først på året skrev dagbladet Børsen, at Danske Banks corporate finance-afdeling var hyret til at undersøge mulighederne for et salg af den del af Nature Energy, som producerer biogas og handler med konventionel naturgas.

Mulige købere kunne være andre energiselskaber, f.eks. tyske E.On, der i forvejen har aktiviteter i Danmark, eller danske selskaber.

Det har vist sig, efterhånden som Nature Energy er blevet dygtigere og dygtigere til at producere biogas, at der ikke så mange ude i den store verden, der er eksperter på netop biogas.

- Vi har opbygget en stor ekspertise på området i løbet af få år, og der er ikke så mange steder, man kan gå hen og få hjælp. Så vi føler os godt rustet til fremtiden, siger Ole Hvelplund.

I sidste ende skal de nuværende ejere, de otte fynske kommuner, nikke til en handel, som, hvis den bliver til noget, kan sende pæne millionbeløb i de slunkne kommunekasser.

 

  • kolofon billede

    Af:

    Redaktionschef for områderne aktualitet, samfund og erhverv i Fyens Stiftstidende. Skriver ledere og andre artikler.

Mere om emnet

Se alle
Fynsk 800 mio. kr.-sats på biogas

Fynsk 800 mio. kr.-sats på biogas

- Vi er først lige begyndt med biogas

- Vi er først lige begyndt med biogas