Nato vil forsøge sig med ny samarbejdsform


Nato vil forsøge sig med ny samarbejdsform

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nato-ministre ser på tysk forslag om mere effektiv udnyttelse af knappe ressourcer.

I en tid med lavvande i statskasserne og stramme forsvarsbudgetter forsøger Tyskland nu at byde ind med en idé til, hvordan de 28 Nato-lande kan bruge deres knappe ressourcer mere effektivt.

Den tyske forsvarsminister, Thomas de Maizière, har forud for tirsdagens forsvarsministermøde i Nato i Bruxelles præsenteret et forslag til, at Nato fremover puljer for eksempel våben, materiel og kapaciteter efter et koncept kaldet "framework nations".

Det betyder, at lande, der er vant til at samarbejde og har en særlig styrke inden for for eksempel kampfly eller tung transport, bygger på den allerede etablerede tillid og lader ét land generelt stå i spidsen på det pågældende område.

Der er tale om en videreudvikling af det koncept om det kloge forsvar (smart defense), som Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, allerede har gjort til et af de helt centrale elementer i sit forsøg på at tilpasse Nato efter den økonomiske virkelighed.

Fogh tager ved åbningen af tirsdagens møde i Bruxelles godt imod den tyske idé.

- Jeg byder det tyske forslag om at skabe et såkaldt framework nation koncept velkommen.

- Det er endnu et eksempel på, hvordan de allierede og partnere kan samarbejde tættere med henblik på at købe og udvikle stærkt efterspurgte militære kapabiliteter, siger Fogh.

Et af problemerne ved at pulje forsvarsressourcer og for eksempel indkøbe og opbevare våben og materiel i fællesskab kan være, at enkeltlande mister deres suveræne ret til at bestemme, hvornår og hvordan de vil bruge deres isenkram.

Det kunne for eksempel være et problem, hvis Danmark havde bomber til sine fly liggende i Tyskland i en situation, hvor Danmark ville være med i en militæroperation, som Tyskland valgte at holde sig udenfor.

Idéen med framework nations er, at landene inden for forskellige ekspertiser gradvist udbygger deres samarbejde med lande, de kender og stoler på - og at det også skal gøre det nemmere at lave en form for kontrakter om, hvordan man håndterer den slags udfordringer.

Der er ikke lagt op til, at tirsdagens Nato-møde formelt skal vedtage framework nations-konceptet. Men det ventes, at det vil blive et indspil til den videre diskussion om det kloge forsvar ved Nato-topmødet i Storbritannien til næste år.

Nato vil forsøge sig med ny samarbejdsform

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce