Mysteriet om de sure bær


Mysteriet om de sure bær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der har gennem de senere år været skrevet adskillige forskningsrapporter og lavet talrige undersøgelser, men mysteriet består fortsat, og der er ikke givet noget svar på spørgsmålet: Hvorfor vil de danske surkirsebær ikke længere bære frugt?

- Det kan have med klimaet at gøre, men vi ved det ikke. Kendsgerningen er, at vi siden 1991 har oplevet, at surkirsebærrene har haft en meget dårlig eller slet ingen frugtsætning. Vi har forsøgt alle mulige forklaringer af dyrkningsmæssig karakter men har ikke fundet noget endegyldigt svar, siger chefen for Danmarks Jordbrugsforskning i Aarslev, Ole Callesen.

Nye dyrkningsforsøg

Fænomenet har først og fremmest haft konsekvenser for frugtavlens mest udbredte bær, som bærer navnet Stevns, og derfor tager den fynske forskningsenhed nu konsekvensen og sætter en række dyrkningsforsøg i gang for at finde sorter, som kan klare sig under de nye vilkår.

- Man kan jo ikke lade være med at tænke på, om det er et klimafænomen, som har ramt vores mest almindelige sort, og genetik spiller i den forbindelse med som en faktor, for vi har oplevet, at andre sorter bærer frugt. Men billedet er kompliceret, for mens nogle avlere kan høste bær, kan andre, som ligger i nærheden ikke. Måske kan det skyldes mikroklimatiske forskelle mellem de enkelte dyrkningsarealer, siger Ole Callesen.

Kompliceret billede

Han fortæller, at kirsebærtræerne går ud af vinterhvilen efter nytår og at knopsætningen flere år har været meget tidlig på grund af varmt vintervejr. Det øger risikoen for skader, når der senere kommer frost.

- Vinteren 2002/03 var temperaturmæssigt ideel i forhold til surkirsebærrene, men alligevel var der ikke bingo, og det illustrerer, hvor vanskeligt det er at afdække årsagssammenhængene, siger Ole Callesen. Han vil ikke gisne om årsagerne til klimaforandringerne, men selv små temperaturændringer kan få konsekvenser:

- En enkelt grad lyder ikke af meget, men tager man en gennemsnitstemperatur for juli på 17 grader og trækker de første fem-syv grader fra, som er basistemperaturen, hvor der ikke sker noget, så taler vi om en faktor 10 procent.

Mysteriet om de sure bær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce