Muslinger opdrættes hvor de vilde forsvinder


Muslinger opdrættes hvor de vilde forsvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SKALDYR: Muslingerne i Limfjorden er kun halvt så mange som for 10 år siden, men der er erstatning
Mens mængden af vilde blåmuslinger på bunden af Limfjorden er halveret på 10 år, så er 10 opdrættere af muslinger gået i gang med at producere skaldyrene på liner og i strømper. Når opdrætterne kommer ordentligt i gang, regner de med hver at kunne høste 250 ton blåmuslinger om året, oplyser formanden for Dansk Skaldyrsopdræt, Arne Bækgaard. Omkring 30 opdrættere har fået den nye type licens til opdræt, men kun en tredjedel er altså kommet i gang. De første levende blåmuslinger fra Limfjorden er imidlertid kommet til salg i år i supermarkeder og på restauranter.

Muslingefiskerne i Limfjorden skraber deres høst fra 50 både, som leverer råvarer til industrien, hvor skaldyrene fryses ned eller kommer på dåse. Fiskernes høst på 80.000 ton årligt får opdrætternes mængde til at blegne i sammenligning. Til gengæld får opdrætterne en væsentligt højere pris for deres muslinger, som ikke skal renses for sand og andet, da opdræt foregår et stykke over bunden. De opdrættede muslinger har også mere kød, fordi de får mere næring midt i vandet, ifølge Arne Bækgaard.

Som at samle guld op

Muslingefiskerne i Limfjorden har, hvad der i en rapport fra Fødevareministeriet hedder en "lukrativ" forretning. At have licens til at skrabe muslinger er nærmest som at kunne "samle guld op", siger de på egnen.

Imidlertid er guldåren truet af iltsvind og de ødelæggelser, som muslingefiskerne selv skaber, når de skraber bunden og fjerner sand og skaller, som muslingelarverne skal kunne sætte sig på.

Bestanden af vilde blåmuslinger er faldet fra omkring 800.000 ton i 1993 til under 400.000 ton i august 2003, viser beregningerne fra Danmarks Fiskeriundersøgelser. Forskerne peger på, at tomme skaller fra industrien og småsten fra fiskeriet kan bringes tilbage til fjorden, så bunden bliver genskabt.

I foreningen Dansk Skaldyrsopdræt understreger formanden, Arne Bækgaard, at hans medlemmer ikke konkurrerer med muslingefiskerne, fordi produkterne er helt forskellige. Han vil ikke afsløre, hvad hans medlemmer får i pris. Tidligere er en pris til opdrætterne på 6-8 kroner nævnt. I forretningerne er prisen 50-60 kroner kiloet.

Blåmuslinger opdrættes ved at hænge tove i vandet om foråret, så larver i vandet sætter sig på dem. Når larverne i løbet af sommeren er blevet 20 mm lange, skrabes de af tovet og hænges i strømper i vandet. Senere kravler de ud af maskerne i strømperne for at vokse sig store.

Muslinger opdrættes hvor de vilde forsvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce