Helen Latifis serie af fashion-tørklæder, der skal give styrke til karrierekvinder, har vakt opsigt i modeverdenen. Muslimsk mode er på vej til at blive big business.

Langt fra denne uges modeshows i København har Helen Latifi gang i sit eget lille mode-eventyr. Instant headwear kalder hun sin serie af forskellige slør, som har det til fælles, at de er lavet af kvalitetsstof, appellerer til modebevidste muslimer og er lette at tage på.

- Jeg har jo selv ledt efter et smart slør, som var funktionelt og hurtigt at tage på ligesom en t-shirt. Det fandtes ikke på det europæiske marked, så jeg har egentlig bare skabt det, jeg selv manglede, siger Helen Latifi.

Muslimsk mode

Muslimske kvinder en særdeles modebevidst og købedygtig forbrugergruppe, og det har branchen fået øjnene op for.Flere store huse har lavet særlige kollektioner til muslimer, og blandt andre H&M bruger modeller med religiøs hovedbeklædning.

Helen Latifi er en del af den modebølge med sin serie af muslimske hovedbeklædninger i enkel nordisk stil og farve.

Helen Latifi har studeret medicin i Odense og boet i Vollsmose. Bor og arbejder nu som læge i Nordnorge ved síden af sin modesatsning.

Hun hører om nogen selv til den kundegruppe af aktive, udadvendte muslimske kvinder, hun henvender sig til med sine tørklæder og turbaner. Hun kom til Danmark som flygtning fra Iran, og hun læste medicin, mens hun boede i Odense-bydelen Vollsmose. I dag fungerer hun som praktiserende læge med 700 patienter i den lille by Sørreisa i det nordligste Norge tæt ved Tromsø. Her bor hun med sin mand og deres deres to børn.

Og så har hun ved siden af dyrket sin indre designer, er blevet iværksætter og har lanceret en serie hovedbeklædninger, som har været bragt i modemagasinet Vouges italienske udgave.

Kvinder med drømme

- Der er en hel bevægelse af muslimske kvinder, som vil være til og ikke gemmes væk. Kvinder der har drømme, vil arbejde og bidrage til samfundet, og det er dem, jeg henvender mig til, for muslimske kvinder er ikke bare nogle fundamentalistiske kvinder, der gemmer sig og læser koranen dagen lang, siger Helen Latifi.

Hendes eget bøvl med den klassiske hijab var også en af drivkræfterne til at give den muslimske hovedbeklædning en ansigtsløftning.

-Man bruger jo timer på at sætte slør op, og det var jeg træt af. Da jeg lider af nikkel-allergi, gav det mig også problemer, fordi sløret sættes fast med sikkerhedsnåle eller en nål, som ofte indeholder nikkel, siger hun.

Og endelig har hun også oplevet, at det klassiske slør drillede i en meget alvorlig situation. Hun var blevet kaldt ud til en ældre patient med hjertestop, og mens hun gav hjertemassage blev hendes slør ved med at falde af.

Efter livredningen kredsede tankerne om liv og død og om storheden i at have reddet et liv. Men en anden tanke sneg sig ind: Det var da utroligt med det slør - findes der ikke noget, der sidder fast ved fysisk aktivitet? Og så gik Helen Latifi ellers i gang med at udvikle det, hun i dag kalder "instant headwear", som bedst kan oversættes til øjeblikkelig hovedbeklædning.

London, Torino, Tokyo

Siden er det gået stærkt. Under mottoet "Doctor by day & Designer by night" fik Latifi sin første kollektion i hus i slutningen af december 2016, og interessen har været overvældende siden lanceringen i januar 2017, oplever hun.

Latifi har allerede præsenteret sine ting på London Modest Fashion Week og på Torino Fashion Week over for flere hundrede mennesker. Og i de kommende måneder skal hun fremvise sin kollektion i Tokyo, Kuala Lumpur og Malaysia.

Helen Latifi driver virksomheden sammen med sin mand Noman Malik, der er uddannet i markedsføring og økonomi, så den del af forretningen tager han sig af. Indtil nu er det dog ikke noget, de tjener på, for det koster at udvikle, finde de rigtige underleverandører og markedsføre sig. Selve produkterne bliver lavet i Kina, og de bliver indtil videre kun solgt fra Latifis egen webportal. Men interessen giver næring til de store drømme:

- Vi har jo mærket stor interesse, og vi har fået henvendelser fra store grossister, som synes, vores headwear er spændende, så der skal nok ske noget. Muslimske kvinder vil gerne bruge penge på mode, og der er en milliardomsætning inden for muslimsk mode, siger Helen Latifi.

Hun kunne også forestille sig, at virksomheder vil være interesserede i at købe klassisk hovedbeklædning til de muslimske ansatte.

Mænd skal ikke bestemme

Helen Latifis hovedbeklædninger sælges af smukke modeller, og det kan provokere nogen, erkender skaberen:

-Der er da enkelte, der er forargede og siger, at det ikke er den rette hijab, og at det ikke er foreneligt med religionen. Jeg synes nu ikke, de er så anderledes fra traditionelle hijabs. De er bare lavet i lækrere materialer som bomuld og bambus i fine kvaliteter, siger hun.

På den anden side ligger Helen Latifi ikke skjul på, at hendes hovedbeklædning er for dem, der ikke har lyst til at gemme sig men til at vise sig frem. Hun bruger den engelske vending "to empower muslim women", som kan oversættes til at give muslimske kvinder styrke og selvtillid.

-Hvem siger, at muslimske kvinder skal gemmes væk. Man kan sagtens være en del af modeverdenen, selv om man er troende og bærer slør. Vi vil ikke gemmes væk i en subgruppe, siger hun.

- Du får det nærmest til at lyde som frihedskamp.

-Det er måske også lidt en feministisk tankegang om at tage ansvar for sit eget liv som kvinde. Man skal kunne tage teten og gå selv, og det skal hverken mænd eller andre bestemme over, siger hun.

Helen Latifi har boet i mange ghettomiljøer, blandt andet Vollsmose, og hun mener, at der er kvinder i disse områder, som har brug for et lille skub.

-Der er kvinder, der virkelig er bremset af deres kultur. Det tror jeg på, man kan ændre, hvis man giver dem lov, og hvis de tør tage ansvaret og komme ud og deltage. Hvis jeg kan hjælpe nogen til at få den selvtillid til at uddanne sig og arbejde, vil det være fantastisk.

Hendes eget projekt har også fået et kærligt skub i kraft af, at den store oliefond, Innovasjon Norge, støtter hendes bestræbelser på at nå det internationale marked med sin kollektion.

-Det har givet mig en ekstra boost til at udleve min designer-drøm, siger hun.

- Dropper du så lægegerningen?

-Det betyder rigtig meget for mig at være læge. Det vil jeg have svært ved at give afkald på.

  • Byrne_Tommy_(2015)_004

    Af:

    Tommy er journalist på samfundsredaktionen og arbejder med stofområder som politik, sundhed og uddannelse. Han har tidligere arbejdet på erhvervsredaktionen og har også vikarieret som politisk reporter på Christiansborg. Tommy er gift (for anden gang), har to børn og bor mest i Odense men også på Langeland, hvor de har et fritidshus i Lohals.

Mere om emnet

Se alle
5
Muslimsk mode: - Jeg vil gerne signalere ro og åbenhed

Muslimsk mode: - Jeg vil gerne signalere ro og åbenhed

1
Muslimske kvinder vil have modetøj

Muslimske kvinder vil have modetøj