Paradigmeskift. Godsejer Ann Kersti Møller Wiesinger er sikker på, at nærhed og respekt er den eneste vej til landbrugets overlevelse

- Det er svært at skulle lave en artikel om mig uden også at nævne dig, skat, siger Ann Kersti Møller Wiesinger til sin mand, Henning, som netop har parkeret firehjulstrækkeren foran Spiseriet ved Steensgaard Gods i Millinge ved Faaborg.

Solen skinner, og i det fjerne kan man høre grisene øffe under den blå himmel. Lugten afslører ikke umiddelbart, at vi befinder os på en svinefarm. Luften er ren og let krydret af forårets blomster. Som man kunne tænke sig, at en gård lugtede, før den industrielle svineproduktion gjorde udendørs ophold på landet til en prøvelse for kræsne næsebor.

Ann Kersti Møller Wiesinger

36 år. Voksede op på en gård på Sjælland.

Hun er uddannet antropolog, har taget en master i miljøplanlægning og har blandt andet arbejdet med sundhedsfremme i Vollsmose.

Hendes mand, Henning Wiesinger, er uddannet jurist, og sammen har de to børn på to og fem år.

Steensgaard Gods i Millinge på Fyn er 700 år gammelt og 777 hektar stort.

Siden 1956 fungerede stedet som herregårdspension, indtil 2011, da Ann og Henning Wiesinger flyttede fra deres lejlighed i Hellerup og overtog godset. Parret driver i dag stedet som et økologisk principlandbrug med eget slagtehus, gårdbutik og spiseri.

Dyrene på Steensgaard går ude året rundt og bliver jævnligt flyttet til nye marker, så gødningen bliver fordelt og nyt græs kan skyde op. Grisene bliver hverken kastreret eller halekuperet, ligesom de kun i sjældne tilfælde får antibiotika.

Sammen med sin mand købte Ann Wiesinger, som er barnebarn af en vis Mærsk, Steensgaard Gods for fire år siden efter et veltilrettelagt sammenfald af omstændigheder.

- Det var faktisk, fordi min mand havde været på ferie hernede som barn og kunne huske, at der lå et gods. Og så kontaktede vi ejeren og var så heldige, at han stod og tænkte, at han skulle noget andet, siger Ann Wiesinger.

Spiseriet er stedets kombinerede restauration og gårdbutik. På godsets jorde bor i dag små 200 grise og næsten lige så få køer og kalve, foruden 120 får. Den lave besætning gør det ekstra vigtigt at udnytte de tilstedeværende ressourcer til fulde.

- Sådan som vores forretning er bygget op, er det vigtigt, at man bruger hele dyret, hvis det skal løbe rundt. Vi har sågar en "hundepølse", som er lavet af øjne, lunger og andre ting, som vi ikke spiser, fortæller Ann Wiesinger.

Hun bedyrer, at der trods navnet ikke forefindes hund i selve pølsen.

- Nej, nej. Den er til din hund, siger hun.

Ann Wiesinger har blandt andet læst miljøplanlægning og socialantropologi.

Efter eget udsagn var det her, hendes interesse for det bæredygtige opstod.

- Når man sidder i en arbejdsgruppe med en pige fra Indien, som bare tænker på, hvordan man får rent drikkevand derude, får man et andet fokus, end vi har her i Danmark. Det gjorde mig opmærksom på, at vi er meget afhængige af den klode, vi bor på, siger Ann Wiesinger.

Hun er selv vokset op på en herregård på Sjælland meget lig Steensgaard.

Men ophavet til trods skulle storken lande, før ilden for alvor blev tændt for landbrugstanken.

- Jeg havde altid sagt, at jeg ikke skulle have noget med landbrug af gøre. Men da jeg selv fik børn, kunne jeg se, at der var store fordele i den måde, jeg er vokset op på. Det at være udenfor og sammen om et projekt som familie, siger Ann Wiesinger.

Ingen massemedicinering her

Visionen har fra begyndelsen været at opbygge et alternativ til det konventionelle landbrugs usunde produktionsmetoder. Blandt andet går dyrene ude hele året og følges, når den tid kommer, til stedets eget slagtehus af en person, som de er trygge ved, så kødet ikke ødelægges af stresshormoner. Penicillin får dyrene kun i yderste nødstilfælde.

- Vi massemedicinerer selvfølgelig ikke, og vores helt klare holdning er, at antibiotika er noget alvorligt noget, som skal minimeres, så der ikke sker noget med menneskers sundhed, siger Ann Wiesinger.

Hun mindes højst seks episoder siden driftens opstart, hvor det har været nødvendigt at hive sprøjten frem.

- Vi havde en gris, der havde noget med leddene, og en ko, der rev sig, så vi måtte give den noget salve. Vi behandler selvfølgelig, hvis det er nødvendigt, men i og med, at vores drift er så ekstensiv, så har vi ikke mange syge dyr, siger hun.

Fra skud til pølse

Ligesom der i driften skal være en ubrudt linje fra mark til slagtehus, lægger Steensgaard-parret også vægt på, at det er den samme slagter, som følger produktet, fra boltpistolen fyres af, til kødet ligger i køledisken. Noget, som det har vist sig at være en udfordring at finde inden for det hypereffektiviserede danske produktionsapparat.

- Det er rigtig svært at finde danske slagtere, som er uddannet i hele processen fra skud til pølse, siger Ann Wiesinger.

Af samme grund har Steensgaard måttet rekvirere kompetent arbejdskraft fra Tyskland og Sverige, hvor håndværket ikke i samme grad er blevet udskilt i detailbidder. En gevinst ved den udenlandske arbejdskraft er desuden, at man dér kender til den ellers glemte slagtemetode varmslagtning, som gør de konventionelle slagtehuses tilsætning af smags- og konserveringsstoffer overflødig.

- De ting, vi gør, er meget værdibaserede. Det handler om dyrevelfærd, men sgu også om, at den der bøf ikke er sej til sidst, fordi dyret har været stresset. Så det er ikke kun helt blåøjet øko-hippie-agtigt, siger Ann Wiesinger.

I øjeblikket er der et større restaureringsarbejde i gang på gården. Takket være fondsmidler har parret nemlig fået mulighed for at udnytte en del af den tiloversblevne plads i en gammel staldbygning, som ikke kunne indrettes til at huse dyrehold efter nutidens krav.

I stedet bliver der bygget et undervisningslokale, hvor skoleklasser og folk fra nær og fjern får mulighed for at lære at tilberede de økologiske frilandsråvarer.

- På sigt skal der måske være to madlavningskurser om ugen. På den måde kan herregården få en funktion som samlingspunkt, som forhåbentlig også får en spin-off-effekt på lokalsamfundet, siger Ann Wiesinger.

Den sidste pointe er ikke uvæsentlig for hende.

- Udfordringen for herregårdene og deres betydning er utroligt spændende. I gamle dage var herregårdene dynamoer i samfundet og spillede også en stor rolle i forholdet til kunst og kultur, men det er gået lidt tabt, siger Ann Wiesinger.

Tung dans med myndighederne

Selvom Ann Wiesinger stråler af begejstring, mens hun viser rundt i de idylliske omgivelser, er der alligevel en bitter bismag at spore.

- Sidste gang, fødevaremyndighederne var på besøg, blev vi gjort opmærksomme på, at vores økologipolitik ikke måtte stå i vinduet, men skulle hænge i døren. Og er det så egentlig det rigtige sted, vi har vores fokus i Danmark? spørger Ann Wiesinger.

Som en del af produktionen modtager gården overskudsbrød fra et odenseansk bageri. Men at få tilladelse til at bruge affaldsbrødet som dyrefoder skulle vise sig at være en drøj omgang.

- Det er jo fint nok, at der kommer nogen ud og tjekker, at man ikke dør af pølserne, men hvad vi dog ikke har brugt af tid på bureaukrati, fordi vi arbejder på en måde, som ikke passer fuldstændig ind i alle kasserne. Man kan godt forstå, at der er mange, der giver op på halvvejen, siger hun.

Men når det af og til bliver alt for kafkask, sætter Ann Wiesinger sig ind i firehjulstrækkeren og kører et stykke ud i skoven, hvor en lille samling af grisene går og æder sig sunde.

- Når jeg står herude og har et break fra kontoret og telefonerne, bliver jeg mindet om, hvorfor vi gør det her, siger Ann Wiesinger.

Hun er meget bevidst om, at godset og dets muligheder er noget, som er de færreste forundt. Men lige så bevidst er hun om, hvilket ansvar det medfører at være privilegeret.

- Personligt tror jeg, at vi står over for et paradigmeskift i landbruget, hvor vi bliver nødt til at se på de begrænsninger, naturen sætter, både her og i udviklingslandene, hvis hele verden skal kunne brødfødes. Tænk hvis vi kunne inspirere andre til at prøve nogle ting af eller stoppe op og gøre tingene anderledes. Muligheder forpligter, og derudover er det jo fantastisk at kunne være med til at gøre en forskel, siger Ann Wiesinger.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Hakkebøf med strandkål, speltsalat, rødløg og aubergine a la Spiseriet på Steeengaard Gods

Hakkebøf med strandkål, speltsalat, rødløg og aubergine a la Spiseriet på Steeengaard Gods

Helstøbt oplevelse: Dyk ned i økologien på Steensgaard Gods

Helstøbt oplevelse: Dyk ned i økologien på Steensgaard Gods

Steensgaard: Guidet tur gennem værdikæden

Steensgaard: Guidet tur gennem værdikæden