Mulige sager mod Uber-chauffører risikerer at blive forældede

Uber lukkede i Danmark 18. april 2017. Det skete, efter at det danske retssystem havde erklæret tjenesten for ulovlig taxikørsel. Selv kalder Uber sig for en samkørselstjeneste. Torsdag afsiger Højesteret dom i en sag mod fire mænd, der kørte for Uber i Danmark.

Mulige sager mod Uber-chauffører risikerer at blive forældede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1500 sager mod Uber-chauffører afventer højesteretsdom. Flere potentielle sager risikerer at blive forældede.

Torsdag afsiger Højesteret dom i bødesager mod fire danske Uber-chauffører, der via Ubers app tjente penge på at fragte passagerer rundt i deres private biler i 2015 uden de nødvendige tilladelser.

Sagerne er rejst på baggrund af oplysninger, som skattemyndighederne fra Holland har udleveret til Skat i Danmark.

Skat har anmodet om flere skatteoplysninger fra Holland, hvor Uber har sit europæiske hovedkvarter. Men det er fortsat uklart, om listerne nogensinde finder vej til Danmark.

- Skat har den 1. december 2017 anmodet de hollandske skattemyndigheder om kontroloplysninger for indkomståret 2016 og 2017. Det er endnu ikke fastlagt, om Skat får udleveret oplysningerne, lyder det i et skriftligt svar fra Skattestyrelsen.

Højesteret skal tage stilling til, om skatteoplysningerne kan bruges som bevis i straffesagerne. De blev udleveret frivilligt af Uber i forbindelse med en skatterevision.

Hvis det ender med, at oplysningerne kan bruges som bevis, bliver listerne med navne på danske Uber-chauffører fra 2016 og 2017 også interessante for politiet.

Men tiden er knap, for forældelsesfristen er to år, lyder det fra advokaturchef Vibeke Thorkil-Jensen fra anklagemyndigheden i Københavns Politi.

- Jeg ved ikke, om Skat vil få dem. Og hvis Skat får dem, ved jeg ikke, om vi kan få dem. Men uanset vil der opstå et forældelsesproblem, for hvis det er kørsler i 2016, så bliver de forældede i slutningen af året, siger Vibeke Thorkil-Jensen.

Hvis Højesteret stadfæster landsrettens dom, baner det vej for sager mod op mod 1500 andre chauffører, som politiet allerede har sigtet på baggrund af skattelisterne fra Holland.

Også en sag om medvirken til ulovlig taxikørsel mod selskabet Uber i Danmark afhænger af dommen.

- Vi afventer Højesterets afgørelse, før vi kan gå ind i de konkrete sager, der ligger og venter, siger Vibeke Thorkil-Jensen.

Sagerne mod de fire mandlige chauffører, der blev dømt i både byret og landsret, er såkaldte prøvesager.

En mand fik en bøde på 486.500 kroner for 5428 Uber-ture i 2015. De andre tre mænd fik henholdsvis 110.000 kroner i bøde for 1282 ture, 60.000 kroner i bøde for 609 ture og 40.000 kroner for 399 ture samme år.

De fire chauffører nægter sig skyldige og vil frikendes. Forsvaret har gennem hele sagen protesteret mod brugen af de udleverede skatteoplysninger som bevis.

OVERBLIK: Højesteret skal vurdere Uber-bøde på 486.500 kroner
Selv om Uber ikke længere driver virksomhed i Danmark, er der fortsat sager ved domstolene i gang i forhold til de chauffører, der kørte for selskabet.

Torsdag afsiger Højesteret dom i en principiel sag om bøder til fire mænd, der kørte for tjenesten i Danmark.

Læs om sagerne og baggrunden her:

* Uber er en omstridt tjeneste, hvor private via en app kan stille sig til rådighed for køreture mod betaling. Uber hævder at være samkørsel, men er i det danske retsvæsen blevet erklæret som ulovlig taxakørsel.

* Uber kørte i Danmark fra 2014 til 18. april 2017. I marts 2017 meddelte selskabet, at en ny dansk taxalov gjorde det umuligt at fortsætte driften.

* 16. januar 2018 blev fire tidligere Uber-chauffører i Østre Landsret idømt bøder på 486.500 kroner, 110.000 kroner, 60.000 kroner og 40.000 kroner for ulovlig taxakørsel. Landsretten stadfæstede en dom fra Københavns Byret.

* Alle vil frifindes og har anket til Højesteret, hvor der falder dom torsdag.

* Anklageren kræver skærpede bøder på henholdsvis 591.500 kroner, 135.000 kroner, 72.000 kroner og 48.000 kroner.

* Københavns Politi har rejst sagen på baggrund af en liste med navne fra de hollandske skattemyndigheder over danskere, der har kørt for Uber i 2014 og 2015.

* Uber har sit europæiske hovedkvarter i Holland og udleverede oplysningerne i forbindelse med en skatterevision.

* Chaufførernes forsvarer har i byretten argumenteret for, at skatteoplysningerne ikke må bruges i en straffesag.

* Op mod 1500 tidligere Uber-chauffører fra listen er blevet sigtet for ulovlig taxakørsel. Samtidig venter en sag mod selskabet Uber i Danmark for medvirken til ulovlig taxakørsel. Politiet afventer prøvesagerne i Højesteret.

* Uber findes i dag i 70 lande og flere end 600 byer ifølge selskabets hjemmeside.

Kilder: Københavns Politi, Uber.com.

Mulige sager mod Uber-chauffører risikerer at blive forældede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce