Hos Ib Andresen Industri i Langeskov er virksomhedens værdier blevet støvet af, opdateret og synliggjort ad flere omgange. Men nøgleordet er klart. Det er og har hele tiden været involvering.

- Det er vigtigt, at alle medarbejderne har mulighed for at sige sin mening.

HR-manager Finn Buch fra Ib Andresen Industri i Langeskov er meget klar omkring, hvad der er vigtigt for ledelsen i virksomheden for at have så motiverede medarbejdere som muligt.

- Vi kan ikke have 400 meninger med i alting, men vi skal invitere til at sige sin mening, og vi skal gøre noget ud af at lytte til folk, understreger Finn Buch.

Det vigtigste er, at man vil mennesker, og at man er klar til at træde ind i den manege, der hedder ledelse. At man tør tage ansvar og være en rollemodel.

HR-manager Finn Buch, Ib Andresen Industri

- Hvis folk har været i dialog og haft muligheden for at ytre sig, bliver de mere motiverede. Motivation skal starte fra toppen, og den øverste ledelse skal vise vejen for andre ledere.

Involvering af medarbejderne har altid været en vigtig del af virksomhedskulturen hos Ib Andresen Industri, der blev grundlagt i 1967, og hvor værdierne langt hen ad vejen har været bygget op omkring Ib Andresens person.

Arbejdet med ledelsesudvikling begyndte for alvor at fylde noget, da Ib Andresen meldte ud, at "jeg har en udløbsdato".

- Vi begyndte arbejdet med at få defineret værdierne i 2006, da Ib Andresen stadig var administrerende direktør. Værdierne var meget båret af ham som person, og vi vidste, hvad de var, men de var ikke skrevet ned, fortæller Finn Buch.

- Værdierne var tydelige, men det har taget tid at massere ind og få alle til at bruge dem. Det brugte vi halvandet år på, og i den forbindelse tog vi hul på ledelsesudvikling. Vi gør stadig meget ud af ledelsesudvikling, og værdierne bliver nu båret af de enkelte ledere. Det går meget på, at vi VIL have folk med.

Lyst til lære

I 2015 stoppede Ib Andresen i virksomheden, og det var naturligt med en reorganisering. I den forbindelse blev der lagt en ny strategi, og værdierne blev genopfrisket.

- Værdierne var blevet lidt glemt, men de blev støvet af, og vi var gennem et forløb, som mundede ud i et lederkodeks, der handler om at give ansvar, om tillid og om åbenhed til at tage en konflikt eller uenighed. Det er nyt, at vi skal blotte os, og at vi skal byde os til for hinanden, fortæller Finn Buch.

- Da det lederkodeks var lavet, kørte vi workshops for samtlige teams. Det handler blandt andet om menneskeliggørelse af ledelsen, og det handler meget om tillid og åbenhed. Det er med til at give en høj frihedsgrad og ansvar.

Når der skal rekrutteres eller udnævnes nye ledere hos Ib Andresen Industri, er det ikke nødvendigvis de faglige kvalifikationer, der har højeste prioritet.

- Vi har fået et mere åbent rum, end der har været før. Det skal man kunne lide, og det er ikke nødvendigvis de fagligt dygtigste medarbejdere, der bliver ledere. Det vigtigste er, at man vil mennesker, og at man er klar til at træde ind i den manege, der hedder ledelse. At man tør tage ansvar og være en rollemodel, forklarer Finn Buch.

- Man skal have lyst til at lære, for ledelse er en konstant proces, og den hastighed, forandringerne sker med, kan være med til at sætte nogen under pres.

  • Heidi

    Af:

    Journalist på ErhvervPlus Fyn og magasinet Business Fyn. Tidligere journalist, jourhavende og redaktionel udvikler på Nyhedsredaktionen, også hos Jysk Fynske Medier. Jeg har været lokalredaktør på Fyens Stiftstidende på Nordfyn og UgeAvisen Nordfyn indtil december 2014. Tidligere har jeg været på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens, hvor jeg havde ansvaret for børne- og ungeområdet. Jeg begyndte journalistuddannelsen som 30-årig, og inden da jeg har arbejdet som regnskabsansvarlig og controller med uddannelser som revisorassistent og merkonom i økonomistyring på cv'et. Min mand er også journalist. Vi bor i hus i Aarup og har sammen to døtre.

Mere om emnet

Se alle
1
Bedre for Ib Andresen: Overskud i fynsk metal-koncern blev fordoblet

Bedre for Ib Andresen: Overskud i fynsk metal-koncern blev fordoblet

Hellere skulderklap end bonus: Fællesskab styrker motivationen

Hellere skulderklap end bonus: Fællesskab styrker motivationen

En leder skal op i toppen af træet

En leder skal op i toppen af træet