Minister-svirp til Odense


Minister-svirp til Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TÆSK: Bertel Haarder gjorde status over elendige resultater

Odense Kommune fik et rapt svirp med pegepinden fra tidligere højskolelærer Bertel Haarder for ikke at benytte en særlig lav ydelse til den gruppe af indvandrerkvinder, som ikke ønsker at komme ud på arbejdsmarkedet.

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration holdt i går et en time langt oplæg for medlemmerne af Integrationsforum Fyn og gik i rette med årtiers mislykket dansk integrationspolitik - og Odense Kommune har ikke vundet point hos ministeren for sin evne til at tackle den tunge gruppe af indvandrerkvinder.

- Forklæde-ydelsen er til dem, der ikke ønsker at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, men Odense Kommune bruger den ikke og er blandt de værste kommuner. Man vil have alle kvinder i job, og dermed får ingen den lave ydelse. Men der er ingen, som kommer i arbejde, og det er en kedelig kombination, lød kritikken fra Bertel Haarder.

- Jeg kunne forstå, hvis de kunne tjene penge på det. Men der er penge i god integration, og man gør ikke folk en tjeneste ved at udbetale dem kontanthjælp, supplerede ministeren.

Tænk nye tanker

Bertel Haarders oplæg mindede til tider om et standup-show i rappe bemærkninger, og han opfordrede sagsbehandlerne fra de fynske kommuner til at tænke i anderledes løsninger for at få flere flygtninge og indvandrere i job.

- Det er ikke løsningen for torturofre og flygtninge med traumer at leve i passivitet. Det er ikke helbredende at lave ingenting, konkluderede ministeren.

Politikerne skal også tage ansvar i enkeltsager, efter at det med en lovændring er blevet muligt for dem at sende enkeltpersoner fra sprogskolen og ud i et job.

- Hvis der sidder en med liv i øjnene på sprogcenteret og en virksomhed samtidig mangler en ekstra hånd, så skal politikerne gribe ind, opfordrede ministeren.

Stort frafald

Ifølge integrationsministeren er Danmark det eneste land i Europa, hvor børn af indvandrere klarer sig dårligere end deres forældre, og Bertel Haarder hæftede sig ved, at unge med anden etnisk baggrund har dobbelt så stort frafald - omkring 60 procent - som danske unge på erhvervsuddannelserne.

- Kulturelt set er det fint at gå på teknisk skole, men når de unge kan tjene mere på ufaglært arbejde end en læreplads vælger de det. Men vi skal fortælle, at de skal gøre uddannelsen færdig.

- En halssygdom

Han opfordrede arbejdsmarkedets parter til at udnytte mulighederne i overenskomsterne, så flygtninge og indvandrere kan begynde på en lavere løn - eksempelvis overenskomstens grundløn.

- I Danmark har vi verdens højeste velfærdsydelser, den højeste mindsteløn og den højeste uddannelsesbarriere - det svarer til at have en stige uden de nederste trin, og der er en masse, som opgiver at komme ind i plejesektoren, lød eksemplet fra ministeren.

Om den omstridte 24 års regel mod arrangerede ægteskaber konstaterede Bertel Haarder, at det "ikke er et smukt middel, men at det forhåbentligt ikke er et, der skal køre til evig tid".

Han sammenlignede derefter med Holland, hvor man skal kunne tale sproget for at komme ind i landet.

- Så må man håbe, at kærligheden er stærk, for hollandsk er værre end dansk - det er en halssygdom, sagde ministeren.

Minister-svirp til Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce