Millioninvesteringer: Cannabis kan blive nyt fynsk erhvervseventyr

Produktionen af cannabis er vanskelig, og derfor kræver det en særlig indsats. Til gengæld rummer den store perspektiver. Foto: Mikal Schlosser/Scanpix

Millioninvesteringer: Cannabis kan blive nyt fynsk erhvervseventyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der vil i de kommende år blive investeret heftigt i det fynske gartnerierhverv - på en måned er der meldt om investeringer for i alt 350 millioner kroner.

I begyndelsen af december blev gartneriet Nældebakken i Odense købt af det nystiftede dansk-canadiske selskab Spectrum Cannabis.

Dengang meddelte investorerne, at der skulle investeres 100 millioner kroner i faciliteter til produktion af medicinsk cannabis.

Fredag offentliggjorde den fynske tomatavler Mads Pedersen en lignende aftale. Blot er den mere end dobbelt så stor. Gartneriet Alfred Pedersen & Søn, der holder til i Bellinge, vil i de kommende år investere 250 millioner kroner i fynske produktionsfaciliteter.

Sammen med canadiske Aurora, der er verdens næststørste producent af medicinsk cannabis, har den fynske gartner stiftet selskabet Aurora Nordic. 51 procent af selskabet er ejet af canadierne, mens Mads Pedersen ejer de resterende 49 procent.

- Vi har lavet et europæisk partnerskab, og det betyder, at vi er sammen, hvis canadierne på et tidspunkt ønsker at etablere en produktion i Polen, Tyskland eller et andet sted i Europa. Så derfor er jeg gået med til den del af aftalen, siger han.

Parterne har aftalt at investere sammen i forhold til aktieandelen, og det betyder, at Mads Pedersen skal finde knap 125 millioner kroner. Men han forventer ikke, at den del af projektet bliver noget problem.

- Finansieringen skal vi nok få på plads. Men lige nu handler det om, at vi skal ud og ansætte en masse mennesker i løbet af forholdsvis kort tid. Vi skal have lavet aftaler med en entreprenør, og på den korte bane skal vi have gang i en testproduktion, siger han.

- Det er en stor mulighed for os, men det er også en stor mulighed for Danmark.
Mads Pedersen, Alfred Pedersen & Søn

Store perspektiver

Netop produktionen er vanskelig, og derfor kræver det en særlig indsats. Til gengæld er der store perspektiver i produktionen af cannabis.

- Det er en stor mulighed for os, men det er også en stor mulighed for Danmark. Det kan betyde, at vi får udviklet og samlet en masse know how, og derfor er jeg også glad for, at andre har besluttet sig for at producere medicinsk cannabis på Fyn. Det betyder at vi, ligesom det er sket på robotområdet, kan danne en klynge her i området. Det kan både give en branding for Fyn, men det kan også betyde, at vi sammen kan blive stærke på det europæiske marked, siger gartneren og fortsætter:

- Det er ikke urealistisk, at der inden for det her område kan blive plads til 500 eller 600 ansatte - og det vil da betyde noget for Fyn. Og her skal man huske på, at det bliver lige så mange akademikere som gartnere. Vi får både brug for læger og laboranter, og andre universitetsuddannede. Så på den måde kommer det her til at dække hele spektret.

Millioninvesteringer: Cannabis kan blive nyt fynsk erhvervseventyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce