Millioner til ny droneforskning på SDU

Ny SDU-forskning i "frie" droner har netop modtaget 10 mio. kroner fra Innovationsfonden. Forskningen kan potentielt føre tusindvis af arbejdspladser med sig, spår leder af dronecenter.
Foto: Nils Svalebøg

Millioner til ny droneforskning på SDU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny SDU-forskning i "frie" droner har netop modtaget 10 mio. kroner fra Innovationsfonden. Forskningen kan potentielt føre tusindvis af arbejdspladser med sig, spår leder af dronecenter.

Mens flere og flere parcelhusejere tjekker tag og tagrender med deres private drone, er den erhvervsmæssige brug af det lille flyvende objekt stadig stærkt begrænset af, at piloten hele tiden skal kunne se sin drone.

Nu vil forskere fra Syddansk Universitet imidlertid øge dronernes sikkerhed, så de på sigt kan bruges til f.eks. at kontrollere, om skibe lever op til gældende miljøkrav.

- Af sikkerhedsmæssige grunde skal piloten i dag kunne se sin drone, så han kan styre den udenom forhindringer. Men hvis vi kan gøre dronerne i stand til selv at navigere, så har de et kæmpe potentiale til at kunne løfte en bred vifte af opgaver, siger Brad Beach, der er leder af SDU’s dronecenter, SDU UAS Center.

Op mod 15.000 arbejdspladser

Det er blandt andet flagermusens evne til at navigere, der inspirerer forskerne. Når lydbølgen fra det lille pattedyrs ultralydsskrig rammer for eksempel et træ eller en anden flagermus og kastes tilbage, ved flagermusen, hvor tæt den er på genstanden. På den måde undgår den at kollidere.

- Det er unikt, at vi kigger på bio-inspireret robotteknologi til at løse et problem, som har hele verdens bevågenhed. Der er et kæmpe potentiale i udviklingen af droner. En undersøgelse fra Oxford Research peger på, at hvis Danmark bliver bannerførere på området, så kan der skabes 12-15.000 arbejdspladser. Det kan blive kimen til et nyt erhvervseventyr, siger Brad Beach.

Mange partnere

Forskningsprojektet ”Free the Drones” er et samarbejde med en lang række partnere, heriblandt Trafik- og Byggestyrelsen, UAS Test Center Denmark, virksomheden Explicit samt Viacopter, Terma, Delta GTS, KeyResearch, Naviair og Oxford University.

Projektet har modtaget 10 mio. kroner af Innovationsfonden.

- Vi ser ind i en fremtid, hvor droner bliver stadig mere almindelige. Det er derfor vigtigt, at vi kobler regulering og teknologi på en måde, så alle droneflyvninger bliver sikre og trygge for alle. Innovationsfonden er med til at samle et hold af stærke kompetencer i et direkte samarbejde mellem dronevirksomheder, forskere fra ind- og udland og myndigheder. Vi har store forventninger til samarbejdet, fortæller direktør i Innovationsfonden, Peter Høngaard Andersen.

Millioner til ny droneforskning på SDU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce