Realdania går nu ind i et stort milliard-projekt i Fredericia. Det er den store Kemiragrund, der skal åbne Fredericia ud mod vandet, skriver Fredericia Dagblad.

Men projektet betyder samtidigt, at Fredericia Værft må lukke og slukke senest i 2017.

-Det er den største chance, Fredericia har fået i flere hundrede år. Det er et samarbejde, som vi ganske enkelt ikke har kunnet sige nej til. Det betyder, at vi må sige farvel til en hæderkronet gammel virksomhed, Fredericia Skibsværft. Det er vi kede af, men byrådets 21 medlemmer er enige om, at vi var nødt til at slå til, siger borgmester Uffe Steiner Jensen (S).

1000 boliger

Realdania har lavet en købsaftale med Yara (det tidligere Kemira) om Kemiragrunden og havneselskabet ADP om arealet på begge sider af Gl. Havn.

Dermed også arealet, hvor Fredericia Skibsværft i dag er placeret.

ADP forlænger ikke lejeaftalen med værftet, og senest i 2017 skal arealet ryddes og overdrages til udviklingsselskabet.

De fem milliarder anlægskroner skal bruges på bl.a. 1000 boliger med butikker, erhverv og kulturtilbud. Bydelen vil måske være færdigudviklet om 20 år. Hos Yara er man glad for, at handlen er faldet på plads.

-Vi er glade for at sælge til et projekt, der vil udvikle sig til byens bedste. Fredericia har været vært for Kemira i 90 år, og vi er med aftalen med til at skabe forudsætningerne for, at en af Danmarks smukkeste havnebyer kan forme en ny og spændende fremtid for byens borgere, siger direktør Terje Eide, Yara. (ritzau)