Middelfart Kommune har gjort alvor af snakken om at blive erhvervsvenlig og droppet den såkaldte dækningsafgift. Odense, Kerteminde og Nyborg opkræver stadig, mens de resterende fynske kommuner i lighed med Middelfart lader virksomhedsejere slippe for den ekstra skat.

Med Odense helt fremme i førersædet opkræver tre fynske kommuner fortsat den såkaldte dækningsafgift, som er en skat på forretningsejendomme, som den enkelte kommune selv vælger størrelsen af.

Odense, Kerteminde og Nyborg kommer i år til at indkassere mere end 63 mio. kroner, hvoraf Odense alene står for de 57,5 mio. kroner. Kerteminde henter 4,4 mio. fra virksomhederne, mens Nyborg, der er på nedtrapning, i år vil opkræve 1,7 mio. kroner. Det viser en opgørelse fra Dansk Byggeri.

- Det er mange penge, som kommunerne henter i virksomhedernes lommer, og som kunne være brugt på at skabe flere arbejdspladser eller købe nye maskiner. Udover at virksomhederne selvfølgelig forsøger at holde omkostningerne nede, så handler det i lige så høj grad om, at der bør være ens vilkår, uanset om du har virksomhed i Odense eller Svendborg, siger regionskonsulent for Dansk Byggeri Fyn, Mads P. Gede

Odense og Nyborg på vej

Ifølge Dansk Byggeris opgørelse er der 41 kommuner, som i år tilsammen opkræver 2,4 mia. kr. Langt de fleste penge skal komme fra virksomhedsejere i Storkøbenhavn.

Regionskonsulenten hæfter sig ved, at Middelfart har gjort alvor af snakken om erhvervsvenlighed og i år helt har fjernet afgiften.

- Det viser både handling og vilje, og det er meget positivt, siger han.

Også Odense og Nyborg er på vej.

- Det går dog heldigvis i den rigtige retning. Odense og Nyborg har intentioner om at fjerne afgiften, men det kommer til at tage mange år, inden de er i mål, siger Mads P. Gede.

  • Af:

    Jeg er erhvervsjournalist på Fyens Stiftstidende og fyens.dk. Mit primære stofområde er arbejdsmarkedsstof, men jeg skriver også om andre businessområder. Jeg er uddannet journalist i 2004 og har siden læst statskundskab på kandidatniveau.Jeg blev ansat på Fyens Stiftstidende i februar 2014, og har i en periode fungeret som nyhedschef. Tidligere i min karriere har jeg været ansat på Ritzaus Bureau og Ekstra Bladet. Jeg bor i Odense med min mand og vores to børn.