DRØMMELAND: Efter 25 år som lønmodtager har Kim Andreasen forladt sin stilling som topdirektør i Merlin. I stedet har den odenseanske erhvervsmand købt sig en sjællandsk butikskæde, så han endelig kan få opfyldt sin livsdrøm om at blive selvstændig.
Drømmen har været der hele tiden. Drømmen om at få sin egen virksomhed, hvor man er med hele vejen - både op og ned. Hvor man selv har hele ansvaret, og kan glæde sig mere, når det går godt, og tage imod flere skrammer, når det går skidt.

- Det er en helhed. Der er mere helhed over dagen og over livet, det er ikke delt op, siger Kim Andreasen om sin drøm.

Kim Bruun Andreasen

Født 21. juli 1956 i Århus.

Flere stillinger i Dansk Supermarked 1979-85.

Forretningsfører for Domo Boligvarehuse (F. Salling) 1985-89.

Forretningschef i Magasin Århus 1989-93.

Administrerende direktør i Merlin 1993-2004.

Ejer af og administrerende direktør i Drømmeland november 2005.

Medlem af bestyrelsen for byggemarkedskæden Bygma og for pelsforhandleren Birger Christensen.

Bor i Hunderupkvarteret i Odense.

Gift med HR-chef Tina Andreasen, Gelsted Bygningsindustri.

Parret har fire drenge - to hver - i alderen 18- 28 år, der bor i Odense-området.

Kim Andreasen har også et barnebarn.

Fritidsinteresser: Fodbold (som aktiv), kunst (især cobra), rejser og historie.

For to en halv uge siden kunne han endelig fortælle offentligheden, at drømmen var blevet en realitet.

Ene mand havde 49-årige Kim Andreasen købt butikskæden Drømmeland et år efter, at han havde smækket med døren til hovedkontoret for elektronikkæden Merlin i det sydøstlige Odense.

Hurtig opsigelse

- Jeg har altid gerne villet være selvstændig. Jeg tror, at det ligger dybt i mange folk i detailhandlen. Når man er købmand - og det er jo vores fundament - er det naturligt at få sit eget, siger han.

Han sagde sit job i Merlin op uden varsel, fordi bestyrelsen pludselig ændrede kædens strategi grundlæggende.

Så trods en 11 år lang ansættelse havde han ikke nået at lave planer for tiden efter Merlin.

I de første par måneder var eks-direktøren en tur omkring nogle af de store headhuntere, og det blev også til et tilbud om et job, som han afslog.

På en månedlang ferierejse i Australien blev han afklaret:

- Jeg havde i mange år haft den selvstændige købmand i maven. Nu skulle den frem.

Hjemme i Odense igen i januar lukkede han ned for alle følere, kontakter og forespørgsler om jobmuligheder. Siden har han arbejdet målrettet mod at købe sin egen virksomhed.

Boligkæden Drømmeland, som Kim Andreasen kendte godt fra sin tid i møbelkæden Domo, kom hurtigt i søgelyset.

Opkøb af møbelbutikker

Sideløbende arbejdede Kim Andreasen på et andet projekt om opkøb inden for detailhandel med møbler. Også en idé om nye butikker i Københavns Lufthavn, hvor han tidligere har været aktiv, nåede langt frem mod virkeliggørelse.

Men de 11 Drømmeland -butikker stod højest på listen og efter 9-10 måneders forberedelse blev handlen endeligt afsluttet 22. november.

- Selv om jeg ikke har haft et job siden september 2004, har det været et fuldtidsarbejde. Hvis et køb skal lykkes, skal der arbejdes hårdt med undersøgelser, forretningsplaner, budgetter og forhandlinger. Og man er nødt til at arbejde på flere sager samtidig, siger Kim Andreasen.

Han er ikke stødt ind i de traditionelle problemer for nyslåede selvstændige erhvervsdrivende. F.eks. var flere banker interesseret i at låne ham penge til købet af Drømmeland.

- Jeg spurgte nogle få banker, og jeg havde da noget at vælge imellem, siger Kim Andreasen, der valgte tilbuddet Danske Bank i Odense.

- Jeg tror, at bankerne har fokuseret på, at det er en virksomhed i god gænge. Der er ikke noget, der skal rettes op, og det er ikke en ny, uprøvet forretningsidé. Dermed kan de ret let vurdere deres risiko, siger han.

Taler ikke om penge

Han har selv kunnet stille med nogle af de nødvendige penge, men hvor mange vil han ikke sige. Hans ellers åbenhjertige udtalelser rækker slet ikke, når talen falder på økonomi.

Det er ikke muligt at få ham til at fortælle noget om prisen på den nye kæde, om sit gyldne håndtryk fra Merlin eller om sin økonomi i det hele taget.

Under interviewet er Kim Andreasen konservativt klædt i sort habit, sorte sko, hvid skjorte og et rødt slips.

- Jeg skal til møde med både banken og advokaten i dag. Ellers har jeg lagt uniformen, smiler han.

"Uniformen" har været nødvendig i det tidligere job, hvor man aldrig kunne vide, hvilke internationale gæster, der kunne komme forbi. Den passer også til Kim Andreasens professionelle opvækst med 10 år i Dansk Supermarked-kredsen.

Den store koncern med det konservative image omfatter Bilka, Føtex og Netto og er knyttet sammen med Salling-varehusene og Sallings nu nedlagte møbelkæde Domo.

Mere nuanceret

Kim Andreasen har været både i kassen i Bilka, chef i Føtex og forretningsfører for Domo, og han er glad for at have fået noget med sig - ikke mindst det gode købmandsskab.

- Men jeg har også fået mange flere nuancer, end man typisk har i Dansk Supermarked. Jeg var selv meget afrettet dengang, siger han.

Nuancerne gælder hans påklædning, der - til hverdag i hvert fald - i Drømmeland både kan byde på jeans og t-shirt.

Men selve ledelsesrollen er også blevet mere nuanceret siden dengang.

- Moral er vigtigt. Handelsmoral og købmandsmoral. Man skal opføre sig ordentligt, og lederen skal selv gå i spidsen på det punkt, siger Kim Andreasen, der ellers har brugt meget tid på at besvare kunder og medier, der mente at have noget at udsætte på Merlins opførsel over for kunderne.

- Det er vigtigt at man har en ægte interesse i den enkelte medarbejder og giver sig tid til at forstå hans udfordringer, barrierer og muligheder.

Tina har skubbet på

- Min kone har bidraget meget til min udvikling i den retning, siger Kim Andreasen, hvis kone Tina, er personalechef på vestfynske Gelsted Bygningsindustri, der er en fabrik i Velux-koncernen.

Sammen med hende tager den 49-årige farfar ca. fem gange om året på rejser, hvor såvel de lokale butikker som egnens historiske seværdigheder bliver studeret grundigt.

Men den højest prioriterede fritidsbeskæftigelse er tilsyneladende fodbolden - vel at mærke som aktiv spiller.

Selv i sit travle topjob i Merlin-kæden er det som regel lykkedes Kim Andreasen at møde op tirsdag kl. 18 året rundt, hvor et gammelmandshold i OB spiller kamp.

Sammen med en plads på OB's superveteran-hold samt på et lokalt Gerdaslundsvej-fodboldhold betyder det i alt to fodboldkampe pr. uge suppleret af løbetræning en gang eller to hver uge.

- Jeg mangler nogle tekniske færdigheder, men jeg kompenserer med hurtighed og fysik, siger forsvarsspilleren, der kun ser fodbold i tv, når OB eller landsholdet er på.

Gennem en årrække som hovedsponsor for OB og aktiv i klubbens baggrund har han også været til mange kampe på Odense Stadion.
  • fyens.dk