Hvert år går milliarder af kroner til spilde i dansk byggeri på grund af fejl og mangler. Det vil virksomheden Buildcode i Odense lave om på. Ved hjælp af moderne teknologi laver de avanceret kvalitetssikring til brug inden for byggebranchen.

I Videnbyen, et stenkast fra Syddansk Universitet, holder Buildcode til. Her arbejder man med de nyeste teknologier for at nedbringe det store spild, der finder sted i dansk byggeri.

- Småfejl kan hurtigt blive dyre, hvis ikke man opdager dem i tide og kommer til at bygge videre på et fundament med fejl i. Det er disse små, menneskelige fejl, vi vil hjælpe med at undgå, siger direktør i Buildcode, Martin Haurballe Niminski.

Virksomheden bruger droner og robotter til at indsamle rådata fra byggepladsen, og ud fra denne data laver de løbende en 3D-model, som sammenholdes med arkitektens eller ingeniørens planer. På den måde kan man kontrollere og sikre, at byggeriet skrider planmæssigt frem. Ifølge Martin Haurballe Niminski kan droner med fordel overtage mange opgaver, som mennesker laver i dag.

- En enkelt overflyvning med drone på en byggeplads kan indsamle tusindevis af datapunkter, som ville tage flere dage og koste mange penge, hvis man skulle have byggeledelsen til at udføre arbejdet, siger Martin Haurballe Niminski, der dog påpeger, at dronens målinger ikke er lige så nøjagtige som eksempelvis en landmålers. Det er dog kun et spørgsmål om tid, før droneteknologien er på niveau med de gammeldags totalstationer, som landmålere anvender i dag.

Buildcode startede op i januar i år, og selv om Martin Haurballe Niminski er født og opvokset i København, så valgte han altså Odense til at lave virksomhed.

- Der er et stort miljø for robot- og droneindustrien i Odense, og derfor er det en ideel by for os, siger han.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
2
Droner i luften over fynske byggepladser: - Det er fremtiden

Droner i luften over fynske byggepladser: - Det er fremtiden