Maritimt gennembrud: EU-millioner til Svendborg-firma

De fire fynske unge bag Cool4Sea har modtaget støtte på over otte millioner kroner til pilotforsøg af deres køleanlæg til skibe.
Foto: Jens Wognsen

Maritimt gennembrud: EU-millioner til Svendborg-firma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Cool4Sea får med 1,1 mio. euro i støtte fra EU den medvind, som kan løfte de unge stiftere til succes med køleanlæg til skibe

De har allerede vundet flere innovations- og iværksætterpriser og modtaget støttekroner fra Syddansk Innovation, men nu skal en større pose med EU-midler løfte firmaet Cool4Sea fra Svendborg ud på verdensmarkedet.

Eller rettere verdenshavene, når de fire unge iværksættere bag firmaet kan flytte deres udvikling af køleteknologi fra land til vand i form af test hos rederierne Scandlines og Uni-Tankers.

Firmaet har modtaget 1,1 million euro i støtte fra EU-Kommissionens Horizon 2020-pulje. Penge, som er helt afgørende for selskabets fremtid, siger en af stifterne, Christian F. Jensen.

- Det er altafgørende for vores muligheder for at teste teknologien og bringe vores produkt på markedet, når vi nu kan begynde at teste det i fuld skala, siger han.

Det skal teknologien nu over de kommende to år, hvorefter holdet bag forventer at kunne præsentere køleteknologien på verdensmarkedet.

- Det er ret svært at teste anlægget i fuld skala på land, så det er absolut nødvendigt at få det testet på vand under de rigtige forhold først, siger han.

Energi til køling

Christian F. Jensen og de tre andre unge iværksættere, som mødtes på maskinmesterstudierne i Svendborg på SIMAC, har udviklet en køleteknik til brug på skibe, hvor man udnytter den eksisterende overskudsenergi fra skibets motoranlæg til at køle andre steder ombord.

Teknologien er både økonomisk og miljømæssigt en fordel for skibets ejer, da man udnytter den energi, man allerede har betalt for en gang - og samtidigt undgår man at bruge yderligere energi til køling ombord.

Nu har Cool4Sea så sikret sig et helt afgørende økonomisk fundament for at løfte teknologien ombord på skibe hos de to rederier. I første omgang starter de allerede om en måned med at implementere teknologien på en af Scandlines hybridfærger.

- Der skal den bruges til at nedkøle et batterirum på færgen og med tiden også andre anlæg på færgen, siger Christian F. Jensen om det første og mindste af to pilotforsøg, som pengene fra EU skal bruges til.

Når Scandlines-testen er godt i gang skal det andet og større pilotforløb sættes i gang på en af Uni-Tankers større skibe, som sejler internationalt.

- Det bliver et anlæg, som har en køleeffekt, der er fire gange større på 400 kilowatt, og det anlæg vil også blive det mindste af de anlæg, vi skal i markedet med senere, siger Christian F. Jensen.

De fire iværksættere afsluttede alle tiden på SIMAC sidste år og arbejder i dag fuld tid på Cool4Sea. Med kapitaltilførslen fra EU får de tiden og økonomien til at drive firmaet videre fra Forskerparken i Svendborg, siger Christian F. Jensen.

Selskabets stiftere har fået en yderst vigtig hjælp til at udfærdige ansøgningen til EU-programmet bl.a. fra Væksthus Syddanmark og Det Syddanske EU-Kontor i Bruxelles.

-Vi forsøger hele tiden at bruge vores tid bedst muligt, og her har det bogstaveligt talt været guld værd for os at trække på yderst kompetent rådgivning fra de forskellige aktører, der har hjulpet os på vej, forklarer Christian F. Jensen.

Faktisk havde de fået afslag på deres oprindelige version af ansøgningen, men med hjælp udefra blev ansøgningen godkendt anden gang og det udløste både champagne og en tur i havnen i Svendborg.

- For nogle måneder siden sad vi på kontoret, og det hele var sgu lidt surt. Vi havde fået afslag på vores første version af EU-ansøgningen, og så aftalte vi, at vi ville hoppe i havnen, hvis der var gevinst i anden runde. Nu har vi fået tilsagn om støtte - og det betød et kollektivt hovedspring, siger Christian F. Jensen.

Maritimt gennembrud: EU-millioner til Svendborg-firma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce